مقایسه استیم دک با کنسول‌های نسل نهمی و نینتندو سوییچ

مقایسه استیم دک با کنسول‌های نسل نهمی و نینتندو سوییچ

مهدی سلیمانی مهدی سلیمانی
2 سال و 1 ماه و 8 روز پیش

با وجود پیش‌فروش محدود Steam Deck، این کامپیوتر قابل حمل با استقبال بسیار خوبی از سوی کاربران استیم مواجه شد. با توجه به این‌که برخی از عناوین موجود در استیم سیستم مورد نیاز نسبتا قدرتمندی می‌طلبند، مهم‌ترین سؤال افرادی که برای خرید استیم دک دچار شک و تردید هستند این است که آیا این کامپیوتر قابل حمل توانایی اجرای تمامی بازی‌های شبکه استیم را دارد یا خیر. در ادامه این مطلب قدرت سخت افزاری استیم دک را با دیگر سخت‌ افزارهای گیمینگ مقایسه می‌کنیم تا تقریبا قدرت واقعی آن و توانایی‌اش در اجرای عناوین بزرگ مشخص شود.


در ابتدا با نینتندو سوییچ شروع می‌کنیم که از لحاظ عملکرد و ظاهر شباهت بسیار زیادی به استیم دک دارد. در همین ابتدا باید به قدرت سخت افزاری بسیار بیشتر استیم دک نسبت به نینتندو سوییچ اشاره کنیم که جای هیچ رقابتی را باقی نمی‌گذارد. البته این به معنی ضعف کلی نینتندو سوییچ نیست. کمپانی Valve قصد داشته که با استیم دک یک لپتاپ گیمینگ قدرتمند را به عنوان یک دستگاه کوچک و قابل حمل به کاربران ارائه کند و کمپانی نینتندو قصد ارائه یک کنسول بازی قابل حمل و ارزان قیمت را داشته و خودش هم بازی‌های آن را متناسب با این سخت‌افزار ضعیف توسعه داده است. این کنسول هرگز برای اجرای عناوین AAA با کیفیت 4K طراحی نشده و حتی نسخه OLED آن هم تفاوت خاصی با نسخه پایه ندارد.

 

مطالب مرتبط:

تریلر زمان انتشار استیم دک منتشر شد

از بسته‌بندی نهایی استیم دک رونمایی شد 

بررسی نقاط قوت و ضعف استیم دک

مقایسه استیم دک با کنسول‌های نسل نهمی و نینتندو سوییچ


با این وجود نینتندو سوییچ یک نمونه کاملا موفق از یک کنسول دستی است و تمامی نیازهای کاربر را به درستی پاسخ می‌دهد. نحوه قرارگیری در دست، عمر باتری و اندازه صفحه نمایش آن، دقیقا همان چیزی است که کاربران از این کنسول‌ها طلب می‌کنند. قابلیت‌هایی که در کنسول‌های دستی پیش از آن مانند PS Vita و 3DS رعایت نشده بودند و به‌جای یک کنسول قابل حمل، بیشتر حس و حال یک تلفن‌ همراه مخصوص بازی کردن را به بازیکن منتقل می‌کردند.

 

مقایسه استیم دک و نینتندو سوییچ:


-    اندازه
استیم دک – طول: 29.7 سانتی‌متر – عرض:  11.6 سانتی‌متر – ضحامت: 4.8 سانتی‌متر 
نینتندو سوییچ – طول: 24.3 سانتی‌متر – عرض: 10.1 سانتی‌متر – ضخامت: 1.4 سانتی‌متر 
-    وزن
استیم دک – 666 گرم
نینتندو سوییچ – 400 گرم

 

-    صفحه نمایش
استیم دک – صفحه نمایش هفت اینچی / LCD 60 هرتزی با وضوح تصویر 1280x800
نینتندو سوییچ – صفحه نمایش 6.2 اینچی / LCD 60 هرتزی با وضوح تصویر 1280x720
-    حافظه داخلی
استیم دک – حافظه 64 گیگابایتی eMCC در نسخه استاندارد و حداکثر 512 گیگابایت NVMe SSD در دیگر نسخه‌ها (دارای ورودی microSD برای افزایش حافظه داخلی)
نینتندو سوییچ – 32 گیگابایت در نسخه استاندارد و 64 گیگابایت در نسخه OLED (هر دو مدل دارای ورودی microSD)

 

-    عمر باتری
استیم دک – بین دو تا هشت ساعت
نینتندو سوییچ – بین 2.5 تا هفت ساعت (4.5 تا 9 ساعت در نسخه OLED)

-    خروجی تصویر (صفحه نمایش خارجی)
استیم دک – حداکثر وضوح تصویر 4K با نرخ 120 فریم بر ثانیه و 8K با نرخ 60 فریم بر ثانیه (عملکرد نهایی این دستگاه هنوز مشخص نیست)
نینتندو سوییچ – 1080p

 

-    پورت‌های خروجی 
استیم دک – USB 2.0 و USB 3.1، HDMI، DisplayPort
نینتندو سوییچ – HDMI

 

-    اتصال بی‌سیم
استیم دک – وای فای 2.4GHz و 5GHz، بلوتوث 5    
نینتندو سوییچ – وای فای 2.4GHz و 5GHz، بلوتوث 4.1

 

-    ژیروسکوپ
استیم دک – دارای ژیروسکوپ (آنالوگ استیک‌ خازنی، حسگر نور محیط، IMU)
نینتندو سوییچ – دارای ژیروسکوپ (شتاب سنج، حسگر روشنایی)

-    هر دو دستگاه از جک 3.5 میلی‌متری پشتیبانی می‌کنند.

 

با وجود دکمه‌های بیشتر استیم دک، مانند دکمه‌های قابل برنامه ریزی پشت دستگاه و صفحه‌های لمسی روی آن، شمایل کلی این دستگاه بسیار شبیه به نینتندو سوییچ است. البته وزن آن تقریبا دوبرابر کنسول دستی نینتندو است که ممکن است باعث خستگی سریع دستان کاربر شود. 


حالا نوبت به مقایسه استیم دک با پلی استیشن 5 و ایکس باکس سری ایکس رسیده است. کنسول‌های خانگی محدودیتی در اندازه و وزن نهایی ندارند و تصویر خروجی را هم به یک نمایشگر خارجی منتقل می‌کنند که کار طراحی قطعات داخلی را بسیار ساده‌تر از یک دستگاه قابل حمل می‌کند. مشخصا مقایسه پلی استیشن 5 و ایکس باکس سری ایکس با استیم دک کار ناعدلانه‌ای است، اما با توجه به قدرت بسیار پایین‌تر نینتندو سوییچ نسبت به استیم دک، چاره‌ای جز مقایسه‌ آن با کنسول‌های نسل نهمی و سنجش قدرت آن در مقایسه‌ با کنسول‌های نسل نهمی باقی نمی‌ماند. هر سه دستگاه از سیستم داخلی مخصوص خود که توسط کمپانی AMD طراحی شده استفاده می‌کنند. با وجود شباهت‌هایی که میان پردازنده مرکزی، پردازنده گرافیکی و حافظه داخلی این سه دستگاه وجود دارد، طراحی و قدرت آن‌ها تفاوت بسیار زیادی با هم دارد و هر کدام مهندسی مخصوص به خود را دارند. 

مقایسه استیم دک با کنسول‌های نسل نهمی و نینتندو سوییچ


با وجود این‌که پلی استیشن 5 و ایکس باکس سری ایکس طراحی سخت افزاری بسیار مشابه‌ای دارند، اما آن‌ها هم در بخش پردازنده و سرعت کلاک کاملا متفاوت هستند. به همین دلیل از مقایسه جزئیات عملکرد آن‌ها صرف نظر می‌کنیم و تنها مقایسه‌ای تقریبی از عملکرد کلی آن‌ها انجام خواهیم داد. البته هنوز بسیاری از پارامتر‌های تعیین کننده و مهم سخت‌افزار استیم دک مشخص نشده‌اند و عملکرد این دستگاه توسط کاربران مورد آزمایش قرار نگرفته است و تنها اطلاعات موجود از استیم دک، به جزئیات منتشر شده از سوی Valve محدود می‌شود.

-    معماری سخت افزاری
استیم دک – پردازنده سفارشی AMD
پلی استیشن 5 – پردازنده سفارشی AMD
ایکس باکس سری ایکس – پردازنده سفارشی AMD

 

-    پردازنده مرکزی (CPU)
استیم دک – پردازنده چهار هسته‌ای Zen 2 و هشت رشته، فرکانس هسته بین 2.4 تا 3.5 گیگاهرتز
پلی استیشن 5 – پردازنده هشت هسته‌ای Zen 2 و 16 رشته، فرکانس متغیر 3.5 گیگاهرتز
ایکس باکس سری ایکس – پردازنده هشت هسته‌ای Zen 2 و 16 رشته، فرکانس 3.8 گیگاهرتز (3.6 گیگاهرتز SMT)


-    پردازنده گرافیکی (GPU)
استیم دک – هشت واحد پردازشی RDNA 2 با فرکانس 1.0 تا 1.6 گیگاهرتز
پلی استیشن 5 – 36 واحد پردازشی RDNA 2 با فرکانس متغیر 2.23 گیگاهرتز
ایکس باکس سری ایکس – 52 واحد پردازشی RDNA 2 با فرکانس متغیر 1.825 گیگاهرتز

 

-    حافظه داخلی
استیم دک – حافظه eMMC، NVMe SSD و NVMe SSD پرسرعت، PCIe نسل سه
پلی استیشن 5 – حافظه NVMe SSD، PCIe نسل چهار
ایکس باکس سری ایکس – حافظه NVMe SSD، PCIe نسل سه

مقایسه استیم دک با کنسول‌های نسل نهمی و نینتندو سوییچ

کمپانی‌های سونی و مایکروسافت پیش از عرضه نسل نهم کنسول‌های خانگی به اهمیت و تاثیر بزرگ حافظه‌های NVMe SSD روی بازی‌های آینده اشاره کردند و عناوینی مانند بازی Ratchet and Clank: Rift Apart تا حدودی توانستند نحوه تاثیر گذاری این حافظه‌های پرسرعت روی گیم‌پلی و سرعت بارگذاری مراحل عناوین نسل نهمی را نشان دهند. در این میان نام SSDهای eMMC کمتر به‌گوش می‌رسد. این نوع SSD از حافظه‌های NVMe جمع‌ و جورتر و کندتر است. استفاده مدل استاندارد استیم دک (نسخه‌ 399 دلاری) از این نوع حافظه به معنی کندتر بودن قابل ملاحظه بارگذاری مراحل بازی‌ها نسبت به مدل 529 دلاری است که از حافظه NVMe 256 گیگابایتی استفاده می‌کند. هرچند حافظه‌های eMMC همچنان سرعت بسیار بیشتری نسبت به هارد دیسک‌های قدیمی ارائه می‌کند.


مدل NVMe استیم دک می‌تواند از لحاظ سرعت بارگذاری مراحل با حافظه ایکس باکس سری ایکس رقابت کند، اما رقیب پرسرعتی برای پلی استیشن 5 نیست. کنسول نسل نهمی سونی با استفاده از حافظه SSD سفارشی نسل چهارم PCIe یکی از سریع‌ترین دستگاه‌های موجود در بازار محسوب می‌شود. 


از طرف دیگر، پردازنده‌های مرکزی پلی استیشن 5 و ایکس باکس سری ایکس هم قدرت بسیار بیشتری نسبت به استیم دک ارائه می‌دهند. این موضوع در رابطه با پردازنده‌های گرافیکی این کنسول‌ها هم صدق می‌کند. اگرچه پردازنده گرافیکی استیم دک می‌تواند رقابت نزدیکی با پردازنده ایکس باکس سری اس داشته باشد که از 20 واحد پردازشی استفاده می‌کند. البته این به معنی ناتوانی کامل استیم دک در اجرای بازی‌های این نسل نیست و کامپیوتر قابل حمل و جمع و جور Valve حداقل روی کاغذ می‌تواند قدرتی برابر با لپ‌تاپ‌های گیمینگ AMD در همین بازه قیمت ارائه کند.

 

برچسب ها: استیم دک, پلی استیشن 5, ایکس باکس سری ایکس, نینتندو سوییچ
0 نفر این پست را پسندیده اند. این مطلب را به اشتراک بگذارید:
مطالب مشابه
مشاهده موارد بیشتر
محصولات مرتبط
نظر کاربران
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.