بهترین پردازنده‌ های گیمینگ سال ۲۰۲۰

بهترین پردازنده‌ های گیمینگ سال ۲۰۲۰

احمدرضا آوار احمدرضا آوار
3 سال و 3 ماه و 29 روز پیش

شاید پیش از شروع این مقاله، تصور کنید که مهمترین قطعه برای داشتن تجربه‌ای روان از بازی‌های ویدویی، کارت گرافیک است؛‌ و باید گفت که تصور شما کاملا درست است. در مبحث گیمینگ مهمترین قطعه یک رایانه شخصی، کارت گرافیک بوده و دیگر قطعات صرفا به عنوان بازوهای کمکی این قطعه عمل می‌کنند. اما پردازنده مرکزی نیز باید بتواند از پس قدرت گرافیک برآمده و آن را به خوبی پشتیبانی کند. در حقیقت CPU ضعیف می‌تواند به عنوان عامل تضعیف کننده قدرت سیستم شما عمل کرده و جلوی داشتن تجربه‌ای خوب را بگیرد. همچنین در صورتی که کاری به جز بازی کردن با رایانه خود انجام می‌دهید، قدرت پردازنده اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. به همین دلیل در این مطلب به معرفی بهترین پردازنده‌ های گیمینگ سال ۲۰۲۰ پرداخته‌ایم.

 

نکته قابل توجه این است که در حال حاضر و با ورود پردازنده های Ryzen  به بازار، اینتل از تخت سلطنت به پایین کشیده شده است  و در حال حاضر پرچمدارهای بازار، متعلق به شرکت AMD هستند.

پیش از ورود به مبحث معرفی پردازنده‌ها، نیاز است تا با مفاهیمی کلی آشنا شوید. با توجه به این مفاهیم، می‌توانید پردازنده مورد نظر خود را به راحتی پیدا کنید، حتی اگر آن پردازنده در لیست مذکور حضور نداشته باشد.

 

سرعت کلاک پردازنده چیست ؟ 

سرعت کلاک پردازنده معیاری برای نشان دادن سرعت پردازش بوده و با واحد گیگاهرتز (Ghz)‌ اندازه گیری می‌شود. به صورت کلی، سرعت بیشتر کلاک پردازنده، قدرت بیشتری را فراهم می‌کند؛ در حقیقت با افزایش کلاک پردازنده، سرعت پردازشی تمامی هسته‌های پردازنده افزایش پیدا می‌کند که این موضوع به مصرف برق بیشتر و تولید قدرت بیشتر منتهی می‌شود.

 

Thread چیست ؟ 

تقریبا چند سالی است که تکنولوژی مهمی به نام Hyper Threading، قدرت پردازنده‌ها را با ساخت رشته‌های پردازشی مجازی افزایش داده است. برای مثال، یک پردازنده معمولی Core i5 ، چهار هسته پردازشی واقعی داشته و می‌تواند تا ۸ رشته مجازی را تشکیل دهد. در هنگام انجام پردازش‌های سنگین، سیستم عامل به صورت خودکار و هوشمند، وظایف را بین هسته‌ها و رشته‌های مختلف تقسیم می‌کند تا فشار روی پردازنده مرکزی افزایش پیدا نکند.

 

لیتوگرافی چیست؟

پردازنده‌های مختلف در بطن خود تشکیل شده از میلیاردها ترانزیستور بسیار کوچک هستند که در یک فضای ابررسانا (سیلیکون)‌ حالتی غوطه‌ور دارند. به دلیل محدود بودن سیستم خنک کنندگی پردازنده، توانایی افزایش اندازه فیزیکی پردازنده وجود ندارد و همین موضوع باعث شده که مهندسین به کوچک‌کردن ترانزیستورها روی بیاورند.(کاری که شرکت اپل همیشه با آن مخالف بوده است. این شرکت همیشه با افزایش اندازه پردازنده‌های خود و ایجاد سیستم خنک کننده مناسب، توانسته با دو یا چهار هسته پردازشی، به رقابت با پردازنده‌های ۸ هسته‌ای بپردازد)  با این‌کار می‌توان در اندازه‌ای ثابت، تعداد بیشتری از ترانزیستور‌ها را جای داد و همین موضوع باعث می‌شود که با حفظ گرما و مصرف انرژی کنونی، بتوان قدرت پردازشی بیشتری را به دست آورد. در حال حاضر پردازنده‌های نسل ۱۰ اینتل و Ryzen شرکت AMD از لیتوگرافی ۷ نانومتری بهره می‌برند. این موضوع به این معنی است که هر کدام از ترانزیستور‌های این پردازنده‌ها با اندازه ۷ نانومتر ساخته شده‌اند. از نظر تئوری، نهایت میزان کاهش اندازه ترانزیستور، چیزی در حدود ۳ نانومتر خواهد بود و پس از این مقدار، ترانزیستور‌ها نمی‌توانند عملکرد درستی داشته باشند و به دلیل کوچکی بیش از اندازه، بسیار ناپایدار خواهند بود.

 

برای خرید پردازنده نیز دقت داشته باشید که هر چه پردازنده‌های نسل جدیدتر را خریداری کنید، از تکنولوژی جدیدتری بهره خواهید برد. همچنین لیتوگرافی پردازنده‌های جدیدتر، مسلما نسبت به نسل‌های گذشته کاهش داشته است.

 

در بازار ایران، بهتر است که حداکثر از نسل قبلی خریداری کرده تا با قیمت‌های تند و نجومی نسل جدید روبرو نشوید. در حقیقت وضعیت آشفته بازار کامپیوتر، ممکن است قدرت انتخاب بسیاری از قطعات را از شما بگیرد.

 

Cache چیست ؟ 

حافظه‌ای پر سرعت در داخل پردازنده تعبیه شده است که در آن، کد‌های پردازشی پرتکرار (چیزی مانند کد کلیک)‌ ذخیره می‌شود. از آن‌جایی که این حافظه که همیشه مقدار حجم کمی هم دارد، در داخل مجموعه CPU تعبیه شده است، پردازنده به آن دسترسی مداوم داشته و نیازی به بازخوانی دستورات پرتکرار از روی حافظه دستگاه ندارد. با این ترفند، میزان سرعت عملیات پرتکرار افزایشی انفجاری را تجربه می‌کند. هرچقدر مقدار Cache بیشتر باشد، به معنای سرعت بیشتر پردازنده است.

 

Heat Sink : 

برای خنک کردن پردازنده، تمام شرکت‌ها از یک سطح مسطح ساخته شده از آلومینیوم استفاده می‌کنند. این سطح آلومینیوم از یک سو به خنک کننده و از سوی دیگر به پردازنده متصل می‌شود. وظیفه آن نیز دریافت گرما از پردازنده و تحویل آن به سیستم خنک کننده است.

 

سوکت‌های LGA، PGA و BGA چیست؟

شرکت‌های اینتل و AMD راه‌های متفاوتی را برای اتصال پردازنده خود به مادربرد در نظر گرفته‌اند. شرکت اینتل از پتلفرم LGA یا همان Land Grid Array استفاده می‌کند. در این حالت، پین‌های اتصال روی مادربرد قرار گرفته‌اند و پردازنده روی آن‌ها سوار می‌شود. شرکت AMD در پردازنده‌های خود از سیستم PGA یا همان Pin Grid Array استفاده می‌کند. در این مدل از چینش، پین‌های اتصالی روی پردازنده قرار گرفته‌اند و کل مجموعه روی مادربرد سوار می‌شود. حالت سوم که BGA یا همان Ball Grid Array نام دارد، به حالتی اطلاق می‌شود که پردازنده به صورت غیرقابل جداسازی روی مادربرد قرار گرفته است. از این حالت تنها در لپ‌تاپ ها و تبلت‌ها استفاده می‌شود.

 

TDP چیست و چرا اهمیت دارد؟

کلمه TDP مخفف Thermal Design Power بوده و به بالاترین میزان دمای تولیدی پردازنده اشاره دارد. دقت داشته باشید که این میزان، حداکثر میزان دمایی است که سیستم خنک کننده توانایی مقابله با آن را دارد. از آن‌جایی که تولید گرما نتیجه تولید قدرت پردازشی است، از این معیار برای سنجش قدرت هرکدام از بخش‌های PC نیز استفاده می‌شود.

دلیل اصلی اهمیت این معیار، به انتخاب خنک کننده درست و بررسی میزان قدرت پردازنده باز می‌گردد. با دانستن مقدار TDP پردازنده، نه تنها می‌توان میزان قدرت پردازشی آن را بررسی کرد، بلکه می‌توان یک خنک کننده مناسب را نیز برای آن انتخاب کرد.

 

مادربرد :‌

در انتخاب مادربرد دو مسئله اهمیت زیادی دارد. 

اولین موضوع به اورکلاک پردازنده باز می‌گردد. به فرایندی که در طی آن، با اضافه کردن میزان ناچیزی جریان برق به پردازنده، قدرت و میزان کلاک آن را افزایش دهید، اورکلاک گفته می‌شود؛ حال سوالی که مطرح می‌شود این است که :نخست این که آیا پردازنده شما توانایی اورکلاک شدن را دارد (یعنی ضریب پردازنده باز است و توسط کارخانه محدود نشده است) و این که آیا اصلا نیازی به اورکلاک دارید؟‌ دقت داشته باشید که این عملیات وابستگی زیادی به عملکرد سیستم خنک کننده پردازنده دارد، پس بهتر است برای این منظور از خنک کننده‌های آبی استفاده کنید.

 

دومین عامل مهم در خرید مادربرد، اندازه آن است. شما باید از بین سه سایز ATX , MATX و ITX انتخاب کنید. ( ATX بزرگترین نوع مادربرد و ITX کوچک‌ترین سایز مادربرد است) طبیعتا با کوچک‌شدن مادربرد، اسلات‌های مربوط به PCI و RAM کاهش پیدا می‌کند و همین موضوع به کمتر شدن قیمت‌تمام شده مادربرد منجر می‌شود. البته این موضوع در کشور ما صادق نیست و اکثر مادربردهای موجود در بازار، از نوع ATX هستند.

 

-برای پردازنده‌های اینتلی، می‌توانید مادربردهای سری K و Z را از برند های مختلف را انتخاب کنید. (برای مثال Z390).

-برای پردازنده‌های AMD، مادربرد های سری B و X شرکت‌های مختلف، با توجه به نیاز قابل انتخاب هستند. (برای مثال B460)

 

بهترین پردازنده گیمینگ حال حاضر : AMD Ryzen 9 5900X

 

پردازنده جدید شرکت AMD که با معماری Zen 3 ساخته شده است، توانسته تا نسبت به نسل گذشته خود پیشرفت ۲۰ درصدی را تجربه کند و حالا در صدر جدول پردازنده‌های کامپیوتر مناسب برای گیمینگ قرار گرفته است. برای بازی در هر رزولوشنی و استفاده از هر کارت گرافیکی (برای مثال RTX 3090)، این پردازنده مناسب شماست. هیچ کارت گرافیک یا نرم افزاری نمی‌تواند این پردازنده ۱۲ هسته‌ای را به چالش بکشد.

 

از دیگر مشخصات این پردازنده می‌توان به میزان ۶۴ مگابایت L3 Cache اشاره کرد. همچنین این پردازنده می‌تواند با یک سیستم خنک کننده معمولی، در مواقع نیاز فرکانس کاری خود را به ۴.۸ گیگاهرتز در هر هسته برساند که مقداری باورنکردنی است و این پردازنده را به یکی از بهترین پردازنده‌ های گیمینگ سال 2020 تبدیل می‌کند.

 

در صورتی که قصد دارید قدرت بیشتری در اختیار داشته باشید، می‌توانید با پرداخت ۲۵۰ دلار بیشتر، پردازنده Ryzen 9 5950X را خریداری کنید که ۱۶ هسته و ۳۲ رشته پردازشی را در اختیار شما می‌گذارد.

 

بهترین پردازنده گیمینگ نسبت به قیمت : AMD Ryzen 5 5600X

در صورتی که قصد خرید پردازنده پرچمداری مانند Ryzen 9 را نداشته باشید، می‌توانید به گزینه‌ای مانند 5600X فکر کنید. پردازنده بسیار قدرتمند که با ۶ هسته و ۱۲ رشته پردازشی، از پس تمامی کارهای گیمینگ شما بر می‌آید. در حقیقت در حال حاضر هیچ‌گونه باتل‌نک بین پردازنده‌های سری ۵ رایزن و کارت گرافیک‌های فعلی رخ نمی‌دهد. این موضوع به این معنی است که هیچ کارت گرافیکی تا به حال ساخته نشده است که بتواند پردازنده‌های جدید AMD را به چالش بکشد. به دلیل همین موضوع، در مبحث گیمینگ تفاوتی بین دو پردازنده Ryzen 5 5600X و Ryzen 9 5900X وجود ندارد.

 

شاید تنها نکته منفی این پردازنده، وجود تنها ۶ هسته پردازشی باشد. در حقیقت اگر قصد دارید به رندرهای سنگین در کنار گیمینگ مشغول شوید، بهتر است به سراغ 5900X بروید. البته این موضوع به معنی عدم توانایی این پردازنده در فرآیند رندر گیری نیست، بلکه صرفا با خرید پردازنده بهتر، قدرت مانور بهتری خواهید داشت.

 

شرکت AMD در جعبه پردازنده‌های سری جدید رایزن، یک خنک کننده Wraith Stealth را قرار داده است که شما را از خرید سیستم خنک کننده جداگانه معاف می‌کند. البته در هر صورت، یک خنک کننده آبی کارایی بسیار بیشتری نسبت به این فن خواهد داشت.

 

بهترین پردازنده گیمینگ اینتل: Intel Core i7 10700K

جالب است بدانید که تا ماه گذشته، این پردازنده به عنوان بهترین انتخاب برای گیمر‌های سرتاسر دنیا در نظر گرفته می‌شد. پردازنده‌ای ۸ هسته ای که می‌تواند با یک خنک کننده مناسب، کلاک کاری خود را به ۵.۱ گیگاهرتز برساند. وجود پسوند K در اسم این پردازنده نشان از باز بودن ضریب آن برای اورکلاک دارد. در حقیقت در صورت استفاده از یک سیستم خنک کننده مناسب به راحتی می‌توانید فرکانس کاری تمامی هسته‌ای های این پردازنده را افزایش داده و قدرت بیشتری را به دست بیاورید. در صورتی که مادربرد شما قابلیت اورکلاک چندانی نداشته و یا به صورت کلی نیازی به این قابلیت ندارید، می‌توانید نسخه بدون پسوند K را تهیه کرده و در هزینه‌های خود چیزی حدود ۵۰ دلار صرفه جویی کنید. همچنین نسخه K این پردازنده در جعبه خود فاقد هرگونه خنک کننده بوده و شما مجبور به خرید یک سیستم خنک کننده پردازنده نیز خواهید بود. با این حال Intel Core i7 10700K  یکی از بهترین پردازنده‌ های گیمینگ سال 2020 است.

 

بهترین میان رده برای گیمینگ : AMD Ryzen 7 5800X

 

در صورتی که مادربرد شما از پردازنده‌های AMD پشتیبانی می‌کند و یا این که قصد خرید یک پردازنده رایزن را دارید، این پردازنده مناسب شما خواهد بود؛ در غیر اینصورت بهتر است به سراغ 10700K بروید، چرا که رنج قیمتی این دو پردازنده یکسان بوده و اینتل قدرت خام بیشتری را در اختیار شما می‌گذارد.

 

تنها در صورتی انتخاب این پردازنده منطقی است که کاربری اصلی شما، گیمینگ نباشد. در حقیقت وجود مقدار کش بیشتر و همچنین پشتیبانی از استاندارد PCIe 4.0 در این پردازنده، باعث می‌شود که بتوان آن را با کارت گرافیک یا حافظه‌های جامد جدیدتری همگام سازی کرد. کاری که پردازنده اینتلی رقیب آن از انجامش عاجز است. جالب است بدانید که پردازنده‌های دو کنسول پلی استیشن 5 و ایکس باکس سری ایکس، بر مبنای مدل گذشته (Ryzen 7 3700X) این پردازنده ساخته شده‌اند. این موضوع به این معنی است که شما با خرید این پردازنده، قدرت خام بیشتری نسبت به کنسول‌های نسل نهمی مانند ایکس باکس سری ایکس و پلی استیشن 5  و در نتیجه یکی از بهترین پردازنده‌ های گیمینگ سال 2020 را در اختیار خواهید داشت.

 

پرچمدار اینتل : Intel Core i9 10900K

شاید در ابتدا قیمت ۶۰۰ دلاری این پردازنده شما را شگفت زده کند، اما دقت کنید که این پردازنده در حال حاضر به عنوان پرچمدار اصلی اینتل شناخته می‌شود. (پردازنده‌های سری X شرکت اینتل، جزئی از پردازنده‌های نرمال بازار نبوده و در مقیاسی بسیار محدودتر تولید می‌شود.)

 

در زمان معرفی و عرضه به بازار، شرکت اینتل از این پردازنده به عنوان قویترین CPU دستکتاپ یاد می‌کرد. البته این برتری برای مدت زمان کوتاهی در اختیار شرکت اینتل بود و حالا پردازنده‌های جدید AMD به راحتی توانایی شکست این پردازنده را دارند. با این حال Intel Core i9 10900K  یکی از بهترین پردازنده‌ های گیمینگ سال 2020 است.

 

مناسب برای بودجه متوسط : Intel Core i5 10400F

 

با تعویض سری پردازنده از Core i9 و Core i7، می‌توانید میزان هزینه‌های خود را تا مقدار زیادی کاهش دهید.برای این که این کاهش به پرفورمنس کلی سیستم شما صدمه‌ای وارد نکند، بهتر است به سراغ این مدل از پردازنده‌های میانرده اینتل بروید. وجود ۱۲ مگابایت کش L3 به همراه ۶ هسته پردازشی، باعث می‌شود که قدرت پردازشی دستگاه کاهش چندانی را نسبت به مدل‌های پرچمدار تجربه نکند.

 

پسوند F در این پردازنده به این معنی است که هیچ‌گونه تجهیزاتی برای گرافیک مجتمع پردازنده در نظر گرفته نشده است و شما با خرید این پردازنده، حتما نیاز به تهیه یک کارت گرافیک جداگانه خواهید داشت.

 

با توجه به عدم وجود قابلیت اورکلاک و بسته بودن ضریب پردازنده، بهتر‌است مادربردی از سری H مانند H470 را برای این پردازنده تهیه کنید؛ چرا که این مادربرد از هیچ قابلیت مرتبط با اورکلاک پشتیبانی نمی‌کند.

 

بهترین پردازنده گیمینگ میان رده : AMD Ryzen 5 3600

 

حتی با وجود عرضه نسل جدید پردازنده‌های AMD، نسل گذشته از این پردازنده‌ها هنوز حرف های زیادی برای گفتن دارند. این پردازنده می‌تواند پرفورمنس بسیار بهتری نسبت به نمونه Core i5  معرفی شده ارائه دهد و همچین مقدار Cache L3 این پردازنده نیز به ۳۲ مگابایت افزایش یافته است که در مقابل نمونه اینتلی، حاکی از برتری بسیار زیاد پردازنده AMD دارد.

 

قیمت بیشتر این پردازنده به مواردی مانند پشتیبانی از PCie Gen 4 نیز بازمی‌گردد. با افزایش هزینه به مقدار ۴۰ دلار، می‌توانید مدل Ryzen 5 3600X را تهیه کنید که ۱۵-۲۰ درصد قدرت خام بیشتری را در اختیارتان خواهد گذاشت. تا یکی از بهترین پردازنده‌ های گیمینگ 2020 را در اختیار داشته باشید.

 

بهترین پردازنده گیمینگ پایین رده : AMD Ryzen 5 3400G

 

در صورتی که قصد تهیه یک سیستم اقتصادی برای کاربری‌های معمولی و اداری را دارید، بهتر است نگاهی به پردازنده پایین‌رده AMD داشته باشید. این پردازنده نه تنها دارای گرافیک مجتمع بوده، بلکه به راحتی می‌تواند از پس بازی‌های معمولی با گرافیک پایین نیز بربیاید. در حقیقت از منظر گرافیک مجتمع، پردازنده‌های AMD می‌توانند بدون کارت گرافیک مستقل، بازی‌هایی مانند CS:GO را با رزولوشن Full HD و با نرخ بروزرسانی ۶۰ فریم بر ثانیه اجرا کنند که برای یک گرافیک مجتمع پردازنده، قدرتی فوق‌العاده محسوب می‌شود.

 

با افزایش بودجه به میزان ۱۰ دلار، می‌توانید به سراغ مدل Ryzen 5 3300X بروید. با این بروزرسانی، شما می‌توانید بدون نیاز به کارت گرافیک مجزا، قدرتی معادل یک کارت گرافیک ۸۰ دلاری را به دست بیاورید که می‌تواند بازی‌های مدرن را با رزولوشنی پایین‌تر اجرا کند.

 

در صورتی که قصد تهیه کارت گرافیک جداگانه را ندارید، دقت داشته باشید که مادربرد انتخابی شما از Display Port یا HDMI جداگانه پشتیبانی کند. بسیاری از تولید کنندگان مادربرد با توجه به این که اکثر افراد اقدام به خرید کارت گرافیک جداگانه می‌کنند، این درگاه‌ها را از روی مادربرد حذف کرده‌اند.

 
برچسب ها: راهنمای خرید رایانه های شخصی
0 نفر این پست را پسندیده اند. این مطلب را به اشتراک بگذارید:
مطالب مشابه
مشاهده موارد بیشتر
نظر کاربران
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.