معرفی و مقایسه پنل‌های TN، VA و IPS در مانیتورهای گیمینگ

معرفی و مقایسه پنل‌های TN، VA و IPS در مانیتورهای گیمینگ

مهدی سلیمانی مهدی سلیمانی
1 سال و 11 ماه پیش

پنل‌های مختلف مانیتور ممکن است شما را هنگام انتخاب مانیتور گیمینگ گیج کنند. در گذشته، پنل‌های مختلف مانیتور تفاوت‌های بسیار زیادی با یکدیگر داشتند و اشتباه در خرید مانیتور می‌توانست تجربه کاربر از بازی‌های مورد علاقه‌اش را به‌شدت تحت تاثیر قرار دهد. اگرچه در سال‌های اخیر پنل‌های مانیتور پیشرفت چشم‌گیری داشته‌اند و تفاوت‌های آن‌ها دیگر تجربه بازیکن از بازی‌های به‌خصوص را شدیدا تحت‌الشعاع قرار نمی‌دهد، اما هنوز هم هر کدام از آن‌ها برای استفاده‌های خاصی طراحی شده‌اند. اگر از نیازهای خود از مانیتور مطمئن باشید و با توجه به آن‌ها اقدام به خرید مانیتور گیمینگ کنید، قطعا تجربه بهتری از کار با مانیتور جدید خود خواهید داشت.


بیایید فرض کنیم شما تمامی فاکتور‌های مهم‌ برای انتخاب مانیتور را مشخص کرده‌اید و می‌دانید که قرار است چه مانیتوری خریداری کنید. فاکتور‌هایی مانند اندازه صفحه، وضوح تصویر و البته محدوده قیمت مانیتور. اما پیش از این‌که خرید خود را نهایی کنید، به‌خاطر می‌آورید که مانیتورها از پنل‌های گوناگونی استفاده می‌کنند و هرکدام از آ‌ن‌ها نقاط ضعف و قوت خود را دارند که شما هنگام انتخاب محصول به این نقاط ضعف و قوت دقت نکرده‌اید.


تمام مانیتورهای مدرن از TFT LCD (ترانزیستور لایه نازک) به‌عنوان تکنولوژی اصلی خود استفاده می‌کنند. LCDهای TFT از دهه 50 میلادی کار خود را آغاز کردند و در طول این سال‌ها به‌شدت بهبود یافته‌اند. این نمایشگر‌ها سه نوع پنلف مختلف دارند: قدیمی‌ترین آن‌ها، پنل TN (نماتیک پیچ خورده)، و دو نوع دیگر، پنل VA (چیدمان عمودی) و پنل IPS (سوئیچینگ داخل صفحه) هستند.

 

مطالب مرتبط:

تکنولوژی DCI-P3 در مانیتورهای گیمینگ چیست؟

تفاوت‌ های میان HDR10 و HDR400 در مانیتورهای گیمینگ


هر یک از فرآیندهای تولید مانیتور برای نوع خاصی از عادات گیمینگ و یا حتی بازی‌های یک ژانر خاص، مناسب هستند. اگر به نوع خاصی از بازی‌های ویدیویی علاقه داشته باشید، مهاجرت به مانیتوری که مجهز به پنل مخصوص نوع بازی کردن شما است می‌تواند شدیدا روی کیفیت بازی‌ تاثیر گذار باشد. این موضوع برای افرادی که قصد تجربه تمام بازی‌های روز را دارند هم صدق می‌کند. انتخاب مانیتور با پنل مناسب عادات گیمینگ کاربر می‌تواند تاثیر بسیار بزرگی روی کیفیت تجربه بازی‌ها بگذارد. در ادامه مطلب به معرفی نقاط قوت، ضعف و کاربرد هر نوع پنل مانیتور اشاره می‌کنیم.

 

پنل IPS: بهترین رنگ و زاویه دید، سرعت پایین و تیرگی بی‌کیفیت

مانیتورهای IPS به‌دلیل کیفیت بالایی که در ارائه رنگ‌ها دارند، مورد تحسین قرار می‌گیرند. پنل‌های IPS تنها پنل‌هایی هستند که می‌توانند 95 درصد یا حتی 100 درصد طیف رنگی DCI-P3 را نمایش دهند. حتی پنل‌های IPS پایه‌ای و ساده‌تر نسبت به مدل‌های جدید هم در ارائه طیف‌های رنگی حدود 20 تا 30 درصد بهتر از بهترین پنل‌های TN عمل می‌کنند. پس می‌توان با قطعیت گفت که پنل‌های IPS در نمایش رنگ‌های مجزا، بهتر از هر پنل دیگری عمل می‌کند. البته شاید بینندگان عادی نتوانند تفاوت چشم‌گیری میان پنل‌های IPS و پنل‌های VA مشاهده کنند.


از طرف دیگر، پنل‌های IPS معمولا نقاط سیاه صفحه را تا حد ممکن نابود می‌کنند و نمی‌توانند جزئیات محیط‌های تاریک و رنگ‌های تیره را به‌خوبی نمایش دهند. پنل‌های VA و مخصوصا پنل‌های TN، در نمایش نقاط تاریک صفحه عملکرد بسیار بهتری نسبت به پنل IPS دارند و جزئیات محیط‌های تاریک را به‌خوبی نمایش می‌دهند. 


پنل‌های IPS با ارائه زاویه دید 178 درجه‌ای، تقریبا از تمامی جهات ممکن تصاویر شفاف و واضحی به کاربر ارائه می‌کنند. پنل‌ IPS بهترین گزینه موجود برای مشاهده گروهی تصویر است. پس اگر معمولا به‌صورت چندنفره‌ برای مشاهده فیلم و سریال یا بازی به صفحه مانیتور نگاه می‌کنید، بهترین گزینه، مانیتوری با پنل IPS است.


با وجود این‌که نرخ پاسخ و تازه‌ سازی تصویر پنل‌های IPS در سال‌های اخیر بسیار پیشرفت کرده است، همچنان در حد و اندازه‌های پنل TN نیست و تا حدودی با پنل‌ VA برابری می‌کند. پنل‌های IPS هنوز بیشتر از 150 یا 160 هرتز فراتر نرفته‌اند و اگر قصد دریافت نرخ فریم برثانیه بالا هستید (معمولا برای بازی‌های آنلاین رقابتی)، بهتر است یکی از پنل‌های TN یا VA را انتخاب کنید.


پنل‌های IPS از لحاظ ارائه کنتراست تصویر جایی بین پنل‌ VA و پنل TN قرار می‌گیرند و می‌توانند تصاویر HDR را بسیار بهتر از پنل‌های TN ارائه کنند. با ترکیب طیف رنگی بسیار عالی پنل‌ IPS با کنتراست قابل قبول، حتی می‌توان عملکرد این پنل در ارائه تصاویر HDR را بهتر از پنل VA دانست. 

 

پنل‌ IPS برای چه افرادی مناسب است؟
صرف نظر از برخی مشکلات این پنل در نمایش رنگ سیاه، مانیتورهای IPS بهترین گزینه برای بازیکنانی هستند که می‌خواهند از مناظر بازی لذت ببرند و در اتمسفر بازی‌ها غرق شوند. اگر اهمیت زیادی به گرافیک فنی و هنری بازی‌ها می‌دهید و می‌خواهید که رنگ‌های داخل بازی را به همان شکلی که سازندگان خلق کرده‌اند مشاهده کنید، مانیتورهای IPS بهترین گزینه برای شما هستند.
بازیکنانی که به بازی‌های سبک نقش آفرینی، جهان باز و ماجراجویی اول شخص و سوم شخص علاقه دارند، باید پنل IPS را انتخاب کنند. هیچ یک از بازی‌های این سبک‌ها نیازی به واکنش بسیار سریع و دقیق بازیکن ندارند و کاربر می‌تواند از حداکثر زیبایی بصری آن‌ها لذت ببرد. همچنین، مانیتورهای IPS به‌خاطر زاویه دید بسیار بالایشان بهترین گزینه برای تجربه Co-op بازی‌ها محسوب می‌شوند. اگر قصد تجربه چندنفره آفلاین بازی را داشته باشید، پنل IPS عملکرد بسیار بهتری نسبت به پنل TN ارائه می‌کند و در مقایسه با پنل VA هم زاویه دید بهتری را ارائه می‌کند.

 

بهترین مانیتورهای گیمینگ با پنل IPS:


LG 27GN950-B

-    اندازه صفحه نمایش: 27 اینچ
-    زمان پاسخ‌دهی: یک میلی‌ثانیه
-    نرخ تازه سازی تصویر: 144 هرتز
-    وضوح تصویر: 3840 در 2160

 

Gigabyte G27Q

-    اندازه صفحه نمایش: 27 اینچ
-    زمان پاسخ‌دهی: یک میلی‌ثانیه
-    نرخ تازه سازی تصویر: 144 هرتز
-    وضوح تصویر: 2560 در 1440

 

Alienware 25 AW2521HF

-    اندازه صفحه نمایش: 25 اینچ
-    زمان پاسخ‌دهی: یک میلی‌ثانیه
-    نرخ تازه‌سازی تصویر: 240 هرتز

-    وضوح تصویر: 1920 در 1080

 

پنل TN: پرسرعت، اما کیفیت تصویر معمولی

پنل‌های TN قدیمی‌ترین نوع پنل مانیتور هستند که معمولا به‌عنوان پنل‌های ارزان قیمت شناخته می‌شوند. مهم‌ترین مزیت پنل TN، زمان پاسخگویی بسیار پایین آن است. پنل TN برای مدت طولانی تنها پنلی بود که می‌توانست پیکسل‌های صفحه را در یک میلی‌ثانیه یا سریع‌تر به‌روز رسانی کند. علاوه بر این، نرخ تازه‌سازی تصویر و فریم بر ثانیه پنل TN هم بسیار بهتر از پنل‌های IPS و VA است. این پنل‌ها قادر به ارائه نرخ تازه‌سازی تصویر 240 هرتز و بالاتر هستند اما پنل‌های دیگر معمولا نمی‌توانند نرخ تازه‌سازی تصویر بیشتر از 150 یا 200 هرتز را ارائه کنند.


به‌خاطر داشته باشید که اگر زمان بازخورد یک مانیتور بالا باشد (کند باشد)، تصاویر تار و سایه‌دار نمایش داده می‌شوند. علاوه بر این، در نمایشگرهای کندتر، تاخیر ورودی و لگ زدن تصویر هم افزایش پیدا می‌کند. پنل‌های TN همچنان به‌عنوان سریع‌ترین پنل‌های بازار شناخته می‌شوند و می‌توانند تصاویر تاریک را با جزئیات دقیق نمایش دهند.


اما این پنل‌ها نقاط ضعف بزرگی هم دارند. مانیتورهای TN تنها قادر به نمایش طیف رنگی RBG استاندارد هستند و معمولا از کنتراست تصویر 1000:1 فراتر نمی‌روند. اما بزرگترین نقطه ضعف این مانیتورها طیف رنگی محدودشان نیست، بلکه زاویه دید محدود آن‌هاست که در برخی مدل‌ها تا 160 یا 170 درجه هم پایین می‌آید. این زاویه دید محدود باعث می‌شود تا بینندگانی که از زاویه‌های کناری به مانیتور نگاه می‌کنند رنگ‌ها را با تفاوت زیاد و بعضا محو شدن تصویر مشاهده می‌کنند. البته محو شدن تصویر در مدل‌های اخیر پنل TN تا حد زیادی برطرف شده است.


  

پنل‌ TN برای چه افرادی مناسب است؟

به دلیل سرعت بسیار بالای پنل TN، این پنل‌ همچنان بهترین گزینه ممکن برای بازیکنان بازی‌های چندنفره رقابتی محسوب می‌شوند. اگر به بازی‌های مبارزه‌ای یا شوترهای اول شخص علاقه دارید، یا این‌که می‌خواهید هنگام بازی کردن بالاترین نرخ فریم بر ثانیه ممکن را تجربه کنید، باید مانیتوری با پنل TN انتخاب کنید. در نظر داشته باشید که این پنل‌ها بهترین طیف رنگی یا کیفیت تصویر را ارائه نمی‌کنند و بزرگترین نقطه قوت‌شان سرعت بالای نمایش تصویر است.

 

بهترین مانیتورهای گیمینگ با پنل TN:

 

Acer Predator XB272

-    اندازه صفحه نمایش: 27 اینچ
-    زمان پاسخ‌دهی: یک میلی‌ثانیه
-    نرخ تازه‌سازی تصویر: 240 هرتز
-    وضوح تصویر: 1920 در 1080

 

ASUS ROG Swift PG278QR

-    اندازه صفحه نمایش: 27 اینچ
-    زمان پاسخ‌دهی: یک میلی‌ثانیه
-    نرخ تازه‌سازی تصویر: 165 هرتز
-    وضوح تصویر: 2560 در 1440

 

Acer XF270HU

-    اندازه صفحه نمایش: 27 اینچ
-    زمان پاسخ‌دهی: یک میلی‌ثانیه
-    نرخ تازه‌سازی تصویر: 144 هرتز
-    وضوح تصویر: 2560 در 1440


پنل VA: پکیجی کامل از کیفیت تصویر و سرعت مناسب

وقتی تولید پنل‌های VA آغاز شد، مانیتورهای LCD از لحاظ ارائه رنگ‌های گوناگون و زاویه دید گسترده‌تر پیشرفت قابل توجه‌ای کردند. پنل‌های VA طیف رنگی بسیار بزرگتری از پنل‌ TN نمایش می‌دهند و بیشترین کنتراست ممکن را در انواع مختلف LCD ارائه می‌کنند. با وجود این‌که پنل‌های IPS هنوز هم از لحظا سرعت و تاخیر ارائه تصویر نمی‌توانند با پنل‌های TN رقابت کنند، اما در سال‌های اخیر پیشرفت چشم‌گیری در این زمینه داشته‌اند و معمولا می‌توانند زمان پاسخ‌دهی دو تا سه میلی‌ثانیه‌ و نرخ تازه سازی 200 هرتزی را ارائه کنند.


پنل‌های VA طیف رنگی بسیار بیشتری نسبت به RGB ارائه می‌کنند و با زاویه دید 178 درجه‌ای، تقریبا از هر زاویه‌ای تصویر را شفاف نمایش می‌دهند. از طرفی، به دلیل این‌‌که این پنل‌ها نسبت کنتراست 3000:1 و بالاتر را ارائه می‌کنند، برای نمایش محتوای HDR هم هیچ مشکلی ندارند و به همین دلیل است که بیشتر مدل‌های تلویزیون امروزی از پنل‌های VA استفاده می‌کنند.

 

پنل‌ VA برای چه افرادی مناسب است؟

این پنل‌ها تقریبا برای هر بازی‌ای که بخواهید تجربه کنید مناسب هستند. اگر قصد تجربه بازی‌های تک‌نفره و چندنفره رقابتی را دارید، مانیتورهای VA می‌توانند تمام نیازهای شما را در سطح مناسب برآورده کنند. صرف نظر از محتوایی تصاویر، پنل‌های VA می‌توانند با سرعت قابل قبول، تصاویر واضح و باکیفیتی را نمایش دهند. البته، اگر به‌صورت حرفه‌ای بازی‌های رقابتی را دنبال می‌کنید و تنها هدفتان از تجربه این عناوین (مانند بازی CS: GO یا بازی Apex Legends) برنده شدن است، پنل‌های TN گزینه بهتری برای شما محسوب می‌شوند. در غیر این صورت، مانیتورهای VA می‌توانند تمام نیازهای شما را برآورده کنند.

 

بهترین مانیتورهای گیمینگ با پنل VA:

Acer KB272HL

-    اندازه صفحه نمایش: 27 اینچ
-    زمان پاسخ‌دهی: چهار میلی‌ثانیه
-    نرخ تازه‌سازی تصویر: 75 هرتز
-    وضوح تصویر: 1920 در 1080

 

LG 32UL500-W

-    اندازه صفحه نمایش: 32 اینچ
-    زمان پاسخ‌دهی: چهار میلی‌ثانیه
-    نرخ تازه‌سازی تصویر: 60 هرتز
-    وضوح تصویر: 3840 در 2160

 

AOC CQ27G2

-    اندازه صفحه نمایش: 27 اینچ
-    زمان پاسخ‌دهی: یک میلی‌ثانیه
-    نرخ تازه‌سازی تصویر: 144 هرتز
-    وضوح تصویر: 2560 در 1440

با دانستن کاربردهای پنل TN، VA و IPS و اطلاع از نقاط ضعف و قوت آن‌ها، بهتر می‌توانید نسبت به خرید مانیتور مورد نظرتان اقدام کنید. البته، همه این پنل‌ها در سالیان اخیر پیشرفت‌های چشم‌گیری داشته‌اند و تفاوت‌های آن‌ها مانند گذشته بسیار شگرف و تصمیم گیرنده نیست. با این وجود، انتخاب پنل مناسب برای کاربری شخصی می‌تواند روی تجربه کلی شما از بازی‌ها تاثیر بزرگی بگذارد و لذت تجربه بازی‌های مورد علاقه‌تان را دوچندان کند.
 

برچسب ها: راهنمای خرید, مانیتور
0 نفر این پست را پسندیده اند. این مطلب را به اشتراک بگذارید:
مطالب مشابه
مشاهده موارد بیشتر
محصولات مرتبط
نظر کاربران
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.