آموزش سریع و قدم به قدم اسمبل کردن کامپیوتر

آموزش سریع و قدم به قدم اسمبل کردن کامپیوتر

ایلیا امینی ایلیا امینی
3 سال و 10 ماه و 21 روز پیش

می‌توان عنوان اشاره داشت که فرایند اسمبل کردن یک رایانه شخصی برای بسیاری از افراد امری سخت و طاقت‌فرسا به‌حساب می‌آید، اما حقیقت موضوع این است که این فرآیند به‌هیچ عنوان یک ماموریت غیرممکن به‌شمار نمی‌آید، هیچ‌گاه از دست بردن به جعبه ابزار خود هراس نداشته باشید و از تجره مراحل ناشناخته ممانعت به‌عمل نیاورید زیرا در واقعیت با انجام این پروسه علاوه‌بر کسب تجربه و اعتماد بنفس، شما قادر خواهید بود تا مبالغی زیادی را در زمینه اسمبل کردن PC خود پس‌انداز کنید.

در آموزشی که قرار است در ادامه به‌آن بپردازیم، آسان‌ترین، سریع‌ترین و صحیح‌ترین روش اسمبل کردن یک رایانه شخصی معرفی شده است و شما با پی‌گرفتن دقیق این مراحل می‌توانید در پایان به یک فرد بسیار باتجربه و بادانش در حیطه جمع‌آوری و اسمبل کردن رایانه‌های شخصی تبدیل شوید. و حتی اگر شما باتوجه به شرایط موجود در خانه بدون هیچ مشغله خاصی گرفتار شده‌اید، می‌توانید با سفارش دادن بعضی قطعات موردنیاز، رایانه شخصی خود را که مدت‌ها است از تکنولوژی‌های روز بدون بهره بوده است بروزرسانی و ارتقا دهید. این‌گونه هم می‌توانید از وقت خالی خود نهایت استفاده را ببرید و هم مهارت‌های جدیدی را به امتیازات خود اضافه کنید.

قطعات مناسب و درست را انتخاب کنید

یکی از مهم‌ترین مراحل جمع‌آوری یک PC انتخاب درست قطعاتی است که بایکدیگر نهایت تعامل و هماهنگی را دارند و از لحاظ سخت‌افزاری همدیگر را پشتیبانی می‌کنند. انتخاب قطعاتی که فاقد این ویژگی‌ها باشند و بایکدیگر سازگاری مناسب نداشته باشند می‌تواند به مشکلات جدی و عدیده‌ای منجر شود، و هم‌چنین باعث خسارات به‌دیگر قطعات رایانه نیز بشود. اگر بخواهیم به‌صورت خلاصه و تیتر گونه قطعات مورد نیاز برای یک رایانه شخصی را نام ببریم باید به: محفظه نگه‌دارنده قطعات (Case)، پردازنده (CPU)، پردازنده گرافیکی (GPU)، حافظه رم (RAM)، منبع تغذیه (Power Supply)، برد مرکزی (Motherboard)، کابل‌های ارتباطی و حافظه‌های جانبی اشاره کنیم.

 

نگاه کردن به درون کیس یک PC می‌توانند نشان دهنده صحنه‌ای شلوغ و آشفته از دسته‌ای قطعات الکترونیکی را به‌تصویر بکشد که درانتها مشخص نیست کدام قطعه حتی چیست و چه وظیفه‌ای را برعهده دارد. اما شما نباید نگران هیچ موضوعی باشید زیرا ما با ورود مرحله به مرحله برای سوار کردن تمامی قطعات، این آشفتگی را از ذهن شما دور خواهیم کرد. به‌دلیل این که در مطلب پیش رو هدف ما تنها آموزش اسمبل کردن رایانه شخصی است، نمی‌توانیم به مباحث جزئی نظیر بررسی برترین قطعات کامپیوتر و راهنمای انتخاب صحیح آن‌ها بپردازیم، اما شما باتوجه به وجود مقالات مشابه می‌توانید با جست و جو در اینترنت از بهترین قطعات روز دنیا در زمینه‌هایی مانند پردازش‌گرها و حافظه‌های ذخیره‌سازی و غیره اطلاعات کسب کنید و انتخاب‌های هوشمندانه‌ای را داشته باشید.

بررسی سازگاری قطعات با یکدیگر

در پایین به تمام اجزایی که در اسمبل کردن یک رایانه شخصی نیاز خواهید داشت خواهیم پرداخت.

 

کیس: محفظه‌های نگه‌دارنده در اشکال و اندازه‌های مختلفی به‌بازار عرضه می‌شوند، و باتوجه به ظاهر و اندازه‌ای که شما در تصور خود برای رایانه شخصیتان دارید می‌توانید اقدام به سفارش کیس موردنظر خود کنید، در این بخش نکته خاصی در زمینه سازگاری وجود ندارد و می‌توانید با آزادی عمل کامل به انتخاب گزینه‌های مدنظر خود بپردازید.

 

منبع تغذیه: این قطعه مهم حیاتی قرار است تا وظیفه فراهم کردن نیروی برق کافی را برای رایانه شما داشته باشد، پس در تصمیم‌گیری این بخش هرگز به‌دنبال انتخاب ارزان‌ترین و پیش‌پا افتاده‌ترین گزینه‌ها نروید زیرا کوچک‌ترین اختلال در مکانیزم کارایی این قطعه می‌توانند خسارات جبران ناپذیری را به‌همراه داشته باشد. پیشنهاد می‌شود که در انتخاب یک رایانه شخصی قدرتمند و مخصوص تجربه بازی‌های ویدویی همواره از منبع تغذیه‌ای با ظرفیت بیش از 500W استفاده کنید.

 

پردازنده: در زمینه انتخاب پردازنده خریداران معمولا تنها با دو گزینه رو به رو هستند، پردازنده‌های برند AMD و Intel که بخش اعظمی از بازار این قطعه مهم را از آن خود کرده‌اند. به‌دلیل این که در سال 2020 طیف بسیار عظیمی از پردازنده‌ها از نسل‌ها و مدل‌های مختلف وجود دارد، توصیه می‌شود که به مقاله تدوین شده سایت ما مبنی‌بر برترین پردازنده‌های بازی مراجعه کنید. و همیشه به‌خاطر داشته باشید که سوکت‌ها و راه‌های اتصال پردازنده‌های مختلف بایکدیگر متفاوت هستند و اگر به این موضوع دقت نداشته باشید در مرحله انتخاب مادربرد مناسب به‌مشکل ناسازگاری و عدم پشتیبانی برخواهید خورد.

 

مادربرد: یک مادربرد درواقع باید بتواند تا از سوکت‌های یکسانی که پردازنده دارد پشتیبانی کند، اگر موضوع سازگاری مطرح نباشد تفاوت مادربردهای مختلف تنها در قیمت و ویژگی‌های اضافه آن‌ها است. پس می‌بایست تا در انتخاب یک مادربرد مناسب همیشه به سری پردانده و نوع سوکت‌های آن دقت کنید.

 

حافظه رم: در حوزه حافظه‌های رم، اغلبا فرکانس‌های بالا و تاخیر کم به‌معنای شاخصه‌های یک حافظه رم بسیار مناسب به‌حساب می‌آیند، اما نکته مهم این است که باید اطمینان داشته باشید که مادربرد PC شما از فرکانسی که رم از خود متساعد می‌کند پشتیبانی خواهدکرد. بیشتر مادربردهای بروز از رم‌های DDR4 پشتیبانی خواهند کرد، که این موضوع می‌تواند گزینه‌های زیادی را در رابطه با انتخاب یک رم مناسب پیش‌پا خریداران قرار دهد.

 

حافظه ذخیره‌سازی: این قطعه کاملا مطابق با نیازهای شما تعیین خواهد شد، اگر علاقه به دریافت فایل‌های ویدیویی و بازی‌های حجیم دارید حتما پیشنهاد ما به شما این است که از حافظه‌هایی با ظرفیت بیشتر از یک ترابایت استفاده کنید. هم‌چنین توصیه می‌شود که در اولیت خود انتخاب یک حافظه از نوع SSD را قرار دهید، زیرا این نوع از حافظه‌ها قادر هستند در مدت زمان بسیار کوتاهی اطلاعات را منتقل و یا بازنویسی کنند.

 

پردازنده گرافیکی: این گزینه نیز باتوجه به نیازها و سلایق شما در طیف گسترده‌ای از گزینه‌ها قابل تغییر است. اما اگر قصد شما از خرید یک رایانه تجربه بازی‌های ویدویی است، توصیه می‌شود که نهایت بودجه خود را صرف این قطعه مهم کنید، زیرا تاثیرات این جنبه از کامپیوتر شما در بازی‌های ویدویی بسیار حائز اهمیت است.

 

نکته مهم: حتی بعد از این که چند بار سازگاری قطعات را با یکدیگر بررسی کردید، بسیار توصیه می‌شود که برای درنطر گرفتن جانب احتیاط شما بار دیگر مشخصات تمامی قطعات انتخاب کرده خود را در برنامه‌های بررسی قطعات رایانه مانند سایت PC Part Picker وارد کنید، و تاییدیه این سایت را در زمینه هماهنگی و سازگاری تمامی قطعات با یکدیگر دریافت کنید. هم‌چنین یک ویژگی بسیار شاخص این سایت ارائه پیشنهادها و معرفی گزینه‌های بهتر و معقول به‌صرفه‌تر از قطعاتی انتخابی کاربران به آن‌ها است. به‌صورتی که اگر شما قطعه‌ای را انتخاب کرده‌اید که مدل جدیدتر و بهتری از آن در بازار موجود است، این سایت به‌شما اعلام خواهد کرد که نیاز است در تصمیم خود صرف نظر کنید.

ابزار کامل و مناسبی را برای خود فراهم کنید

برای ساخت یک PC تقریبا ابزارهای متنوع و تخصصی جایی در پروسه ما ندارند، اما باید تذکر دهیم که ابزارهای اشاره شده در لیست پایین باید در تمامی مراحل اسمبل کردن در کنار شما حضور داشته باشد، تا این که احیانا در هر یک از مواقع پیش رو خطر و یا خسارتی برای شما و یا قطعات پیش نیاید.

 

  1.  جعبه ابزار ساده اما کامل
  2.  یک چراغ قوه و یا منبع نور LED
  3.  محل کار صاف و بدون هیچ پستی و بلندی (اکیدا از انجام مراحل روی سطوح ناهموار از قبیل فرش و موکت خودداری کنید.)
  4.  یک مت و یا الیافی از نوع نارسانا برای انجام مراحل کار روی آن
  5. به‌همراه داشتن یک مچ‌بند ضد اتصال جریان الکتریکی، که به یک بدنه نارسانا و یا زمین متصل بشود.
  6.  محفظه‌ای مغناطیسی برای نگه‌داشتن قطعات ریز و پیچ‌ها
  7.  تعبیه فضایی خالی و به‌دور از شلوغی، باز هم تاکید می‌شود که هرگز روی زمین ننشسته و این مراحل را روی سطوحی مانند فرش و موکت انجام ندهید.

 

ابتکار عمل را به‌دست بگیرید

ما در تنظیم این مطلب سعی کرده‌ایم که روش ارائه شده متناسب با درصد بالایی از قطعات و حالات مختلف باشد، اما باید این را هم درنظر گرفت که شاید باتوجه به‌نوع کیس انتخاب شده توسط شما و یا مدل‌های مخصوص و عجیبی از قطعات، ترتیب صحیح و منطقی اسمبل کردن برای هرکس متفاوت باشد. در این شرایط است که شما باید با نگاهی دقیق به وضعیت و قطعات انتخاب شده تصمیم بگیرید که کدام یک از آن‌ها باید اول از همه اسمبل شوند، اما معمولا و در بیشتر شرایط منبع تغذیه اولین قطعه‌ای از رایانه است که جای خود را در کیس پیدا می‌کند. در وهله اول مطمئن شوید که بسته مخصوص پیچ‌ها واتصالاتی که با کیس شما آمده است، در جایی مطمئن و قابل دسترسی نگه‌داری شود زیرا در مراحل آتی کارهای زیادی به‌وسیله این پیچ‌ها انجام خواهد پذیرفت.

 

زمانی که تصمیم می‌گیرید یک کیس را برای رایانه خود انتخاب کنید، حتما باید به این موضوع توجه داشته باشید که این کیس باید به‌غیر از زیبایی ظاهری خود، این توانایی را داشته باشد که قطعات بزرگ و سنگینی را در خود جای دهد، هم‌چنین یکی از مهم‌ترین معیارهای خرید باید وجود امکانات جانبی نظیر پوشش هوا برای جلوگیری از ورود گرد و غبار به درون کیس باشد، و همین‌طور در پشت کیس جا مناسبی برای مدیریت سیم‌ها و کابل‌ها وجود داشته باشد. تمامی این موارد را می‌توان در یک کیس با نام Phanteks P400S مشاهده کرد. این کیس علاوه براین که ویژگی‌های مثبت زیادی دارد، از قیمت بسیار مناسبی نیز برخوردار است که ارزش خرید این قطعه مهم را بسیار بالا برده است.

نصب پردازنده

همان‌طور که توجه داشتید، در بخش گذشته توصیه کردیم که همیشه منبع تغذیه را به‌عنوان اولین بخش رایانه در کیس جای دهید. اما این قانون تنها برای زمانی است که ما مطمئن هستیم تمامی قطعات سالم هستند و یا با یکدیگر در سازگاری تمام به‌سر می‌برند. حال برای مرتفع ساختن این نگرانی باید تمامی قطعات را قبل از گنجاندن در محفظه نگه‌دارنده به‌صورت کامل در بیرون از کیس آزمایش کنیم و سلامت آن‌ها اطمینان حاصل کنیم. این کار به‌این دلیل اهمیت دارد که اگر شما تمامی قطعات را بدون هیچ نوع آزمایش اسمبل و سرهم کنید، اگر احیانا مشکلی در هرکدام از بخش‌های رایانه وجود داشته باشد باعث خواهد شد تا شما مجبور شوید اکثر قطعات را مجددا از کیس بیرون آورید و به اشکال‌یابی بپردازید. به‌یاد داشته باشید تمامی این مراحل را روی مت و الیاف نارسانای توصیه شده انجام دهید.

 

اما به‌ اولین بخش اسمبل کردن PC رسیده‌ایم و شما باید در این مرحله قطعاتی نظیر منبع تغذیه، پردازنده، حافظه رم و در نهایت مادربرد را از جعبه‌های خود خارج کرده و در محل انجام کار قرار دهید. اولین مرحله اما نصب صحیح و دقیق پردازنده روی مادربرد است، توجه داشته باشید که این مرحله بسیار ساده و به‌دور از هرگونه پیچیدگی است و مراحل گفته شده برای هر دو برند AMD و Intel یکسان است.

  1. مادربرد را از بسته‌بندی و پلمپ خود خارج کنید.
  2. مادربرد را روی جعبه خود محصول قرار داده و تمامی عملیات را روی آن انجام دهید. (هرگز مادربرد را روی سطوح ناهمواری مانند فرش قرار ندهید.)
  3. دریچه مخصوص پردازنده را باز کنید.
  4. پلاستیک و روکش محاظف داخل آن را خارج کنید، اما دور نیاندازید زیرا اگر در ادامه مشکلی در زمینه سازگاری مادربرد پیش آمد بتوانید قطعه را به شرکت سازنده برگردانید.
  5. پردازنده را بردارید و طبق جهت سوکت‌ها و شیارهای راهنما آن را درون محفظه خود جای دهید. (از اعمال هرگونه فشار پرهیز کنید، زیرا پردازنده بدون هرگونه چالش و به‌راحتی در محفظه خود قرار خواهد گرفت. اگر برخلاف این موضوع در مرحله قرار دادن پردازنده درون مادربرد با مشکلی مواجه شدید، حتما درحال نصب پردازنده در جهت اشتباه هستید.)
  6. اهرم محفظه نگه‌دارنده را به‌سمت مرکز پردازنده بسته و در صورت نیاز به‌میزان ناچیز فشار را برای انجام این کار اعمال کنید.

حال که مراحل قرار دادن پردازنده در محفظه خود به‌درستی انجام شده است می‌توانید به جنبه‌های خنک‌سازی و تهویه آن بپردازید. برای این کار ابتدا باید مقدار مناسبی از مایع حرارتی (Thermal Paste) را روی پردازنده بریزید و سپس فن خنک کننده پردازنده را که در جعبه آن قرار داشته است به‌وسیله یک پیچ گوشتی روی مادربرد ببندید. توجه داشته باشید که در هنگام استفاده از مایع حرارتی هرچه مقدار کمتری از این ماده روی پردازنده را بپوشاند نحوه خنک‌سازی بهتر عمل خواهد کرد. پس همواره به‌میزانی از این مایع استفاده کنید که تنها لایه‌ای بسیار نازک از آن روی پردزانده را بپوشاند. هم‌چنین امکان دارد که براساس مدل‌های مختلف پردازنده، برخی از فن‌ها خنک کننده از قبل و توسط کارخانه به مایع خنک‌سازی آغشته باشند و در این صورت شما تنها باید فن را روی مادربرد مستقر کنید.

 

اگر شما تصمیم دارید تا از آخرین تکنولوژی‌ها در زمینه خنک‌سازی رایانه خود همانند روش‌های آبی و یا هوای خنک استفاده کنید، حتما توصیه می‌شود که قبل از هرگونه اعمال تغییرات راهنمای این قطعات را مطالعه کنید و طبق دستورالعمل پیش بروید. و هم‌چنین همواره سعی کنید در زمان ایجاد و اضافه کردن تغییرات در رایانه، مادربرد را از کیس خارج کرده تا بتوانید نهایت تسلط را بر نحوه انجام مراحل داشته باشد.

 

اگر شما به‌دنبال یک گزینه محبوب و پرفروش در زمینه پردازنده‌های میان‌رده و به‌صرفه می‌گردید، پردازنده Ryzen 5 3600X از شرکت AMD می‌تواند بهترین پیشنهاد برای شما باشد، این پردازنده با معماری مدرن خود توانسته است موفقیت‌های بسیار زیادی را به‌دست بیاورد و از نظر کارایی عملکرد قابل ستایشی را از خود به‌جا بگذارد.

نصب حافظه رم

حافظه رم جزو حساس‌ و ظریف‌ترین قطعات رایانه به‌حساب می‌آید، و برهمین اساس شما باید در زمان اسمبل کردن نهایت دقت خود را برای جلوگیری از آسیب‌های جانبی به‌کار بگیرید. توصیه می‌شود که هرگز تماس مستقیم با بخش‌های انتهایی حافظه رم نداشته باشید و از دست‌زدن به هر دو سمت این حافظه خودداری کنید. محفظه‌های مخصوص قرارگیری رم در مادربرد دقیقا در قسمت راست پردازنده قرار دارد. حتما در زمان نصب رم راهنمای مادربرد خود را مطالعه کنید و بدانید که کدام محفظه‌ها برای قرار دادن حافظه‌های رم مجاز است. زیرا براساس مدل‌های مختلف حافظه‌های رم محل قرارگیری هرکدام با یکدیگر متفاوت است.

  1. قفل‌های مربوط به محفظه‌های قرارگیری حافظه رم را در مادربرد  باز کنید.
  2. سوراخ‌ها و شکاف روی حافظه رم را با محل قرارگیری آن تطبیق دهید و کنترل کنید که حافظه رم با پین‌های مادربرد یکسان و در یک جهت باشند.
  3. با دقت درحالی که دست شما بالای حافظه رم قرار دارد، با اعمال فشار بسیار اندکی قطعه را درون محفظه خود قرار دهید.
  4. بعد از جای دادن رم در محل خود، با هر دو دست خود ابتدا و انتهای حافظه رم را دوباره با مقداری فشار درون محفظه فشار دهید تا از جای رفتن درست آن اطمینان حاصل کنید.

انتخاب یک حافظه رم سازگار، پرسرعت و قدرتمند به‌نظر کار مشکلی می‌آید، اما به‌تازگی گزینه‌های جدید و محبوبی نظیر سری 3200MHz در بازار وجود دارند که مطابقت و سازگاری بسیار خوبی را با پردازنده Ryzen 5 3600X و مادربردی نظیر MSI X470 دارند، هم‌چنین با انتخاب این سری از حافظه همیشه این امکان وجود دارد که در آینده درصورت نیاز ظرفیت و یا نوع رم خود را ارتقا دهید.

تمامی قطعات را آزمایش کنید

زمانی که پردازنده و حافظه رم شما روی مادربرد نصب شده‌اند، حال سیستم شما آماده عملکرد و به‌اصطلاح بوت شدن است. اگر شما تصمیم ندارید تا از پردازنده‌های AMD و Intel به‌صورت اختصاصی و بدون هیچ‌گونه کارت گرافیک مجزا استفاده کنید، پس لازم است تا قبل از روشن کردن سیستم یک قطعه دیگر به‌نام کارت گرافیک را نیز به مادربرد خود اضافه کنید. برای این‌ کار ابتدا کارت گرافیک را از جعبه خود خارج ساخته و سپس آن را با احتیاط در بالاترین پورت PCIe در مادربرد خود نصب کنید. سپس با اعمال مقداری فشار مطمئن شوید که کارت گرافیک به‌درستی در جای خود قرار گرفته است.

 

حال تنها نیاز است تا با اتصال کابل‌های برق‌رسانی به قطعات مختلف رایانه خود را مهیا آزمون نهایی بکنید.

  1. ضخیم‌ترین کابل منبع تغذیه خود را که در ابتدای آن یک سوکت با 24 پین وجود دارد، به مادربرد و از سوی دیگر به منبع تغذیه متصل کنید.
  2. کابل مخصوص ATX که در ابتدای خود سوکتی با هشت پین به‌صورت 4+4 دارد را به منبع تغذیه و از سمتی دیگر به مادربرد متصل کنید. وظیفه این کابل تامین ولتاژ لازم برای پردازنده رایانه است.
  3. کابلی را برای تغذیه کارت گرافیک درنظر بگیرید، در بسیاری از کارت‌های گرافیک کم‌صرف صرفا ولتاژ اضافی نیازی نیست و کارت گرافیک می‌تواند برق موردنیاز خود را از طریق مادربرد دریافت کند، اما اگر کارت گرافیک شما مخصوص گیمینگ و یا فعالیت‌های سنگین است باید کابلی را برای پورت PCIe قطعه خود درنظر بگیرید و جریان برق را به‌صورت جداگانه برای کارت گرافیک تامین کنید.

 

معمولا برای روشن کردن یک رایانه شخصی دکمه پاور مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما باتوجه به این موضوع که در وضعیت فعلی هنوز کامپیوتر ما درون یک کیس قرار نگرفته است، پس کلید پاور نیز وجود ندارد. خوش‌بختانه برای روشن کردن یک PC به‌کلید پاور نیازی نیست و ما می‌توانیم با شبیه‌سازی یک کلید پاور توسط یک پیچ‌گوشتی اتصال جریان برق را میان مدارهای POWER_SW مادربرد برقرار کنیم. برای جزییات بیشتر این اقدام می‌توانید به راهنمای مادربرد خود مراجعه کنید.

 

اگر تمامی قطعات و تجهیزات رایانه به‌صورت صحیح روشن شدند و صفحه BIOS برای شما بازگشایی شد، با فشردن کلید DEL به گزینه Setup دسترسی خواهید یافت. در این بخش حتما توجه و دقت کنید که تمامی میزان و ظرفیت حافظه رم شما در صفحه نقش بسته باشد. اگر بدین صورت بود می‌توانید رایانه را خاموش کنید و تمامی قطعات را از مادربرد جدا کنید، زیرا در مرحله بعد قرار است قطعات را در کیس و محفظه اصلی خود قرار دهیم.

 

نصب منبع تغذیه

منبع تغذیه اصلی‌ترین بخش هر رایانه محسوب می‌شود. این قطعه مسئول مهیا کردن تمامی توان و ولتاژی است که دستگاه شما به آن احتیاح خواهد داشت. باتوجه به مدل‌های مختلف کیس و اشکال مختلف آن‌ها، شما همیشه باید سعی کنید تا فن‌های منبع تغذیه خود را به‌سمت‌های بالا و یا پایین نصب کنید. برای اطلاع از این موضوع که محل قرارگیری منبع تغذیه در کدام قسمت کیس شما بهترین بازدهی را خواهد داشت باید نگاهی به بخش انتهایی و پشتی کیس خود داشته باشید. اگر دریچه هوایی مشاهده شد منبع تغذیه را به‌صورت خوابیده نگاه داشته و بقیه مراحل نصب را همانند راهنمای پایین پیگیری کنید.

  1. منبع تغذیه را به محل قرارگیری خود برده و فن‌ها را به‌سمت دریچه هوا بچرخانید.
  2. پیچ‌هایی که در کیس شما قرار داشتند را برداشته و منبع تغذیه خود را با چهار پیچ به بدنه کیس متصل کنید.
  3. سپس مطمئن شوید که هیچ‌گونه برقی به مادربرد متصل نیست، و برای این کار کلیدی که روی مادربرد قرار دارد را برای اطمینان روی حالت خاموش قرار دهید.
  4. سپس کابل انتقال نیرو را از پشت کیس به منبع تغذیه متصل کرده و آن‌ را آماده اتصال به پریز مورد نظر خود کنید.
  5. تمامی کابل‌هایی که از منبع تغذیه سرچشمه گرفته‌اند را مدیریت کرده و به یک گوشه هدایت کنید.

براساس نوع و مدل منبع تغذیه شما ممکن است نوع اتصالات کابل‌ها متفاوت باشد و یکی از گونه‌های زیر باشد:

از هم گسیخته: در این مدل هیچ کابلی به‌صورت ثابت و همیشگی به منبع تغذیه متصل نیست و قابلیت جداسازی تمامی کابل‌ها وجود دارد.

نیمه وابسته: بعضی از کابل‌ها نظیر ATX که وظیفه انتقال نیرو به پردازنده را دارند ثابت هستند و بقیه کابل‌ها قابلیت جداسازی دارند.

یک‌پارچه: تمامی کابل‌ها ثابت هستند و به‌هیچ عنوان امکان جداسازی آن‌ها از منبع تغذیه وجود ندارد.

مدل‌های از هم گسیخته و نیمه وابسته بهترین و آسان‌ترین منابع تغذیه‌ای هستند که شما می‌توانید با آن‌ها رایانه خود را اسمبل کنید. زیرا مدیرت کابل‌ها در این دو مدل به‌بهترین نحو انجام می‌شوند و دیگر خبری از بهم ریختگی و آشفتگی درون کیس نیست.

 

نصب مادربرد

با نصب و الحاق پردازنده، فن و حافظه رم به مادربرد، دیگر تمامی مراحل طی شده است و حال نوبت نصب مادربرد به کیس رسیده است. در اولین اقدام ما باید صفحه ارتباطات مادربرد که I/O Shield نام دارد را به بدنه کیس متصل کنیم، این قطعه که یک صفحه فلزی بلند است در خود نحوه اتصال پورت‌های مختلف از مادربرد به دیگر وسایل را مهیا کرده است.

 

  1. صفحه مربوط به I/O Shield را به دریچه تعبیه شده در کیس به‌وسیله گیره‌های موجود در کیس متصل کنید.
  2. محل اتصال مربوط به مادربرد را در کیس خود پیدا کنید، در بسیاری از کیس‌ها این منطقه در قسمت میانی مشخص شده و به‌وسیله چهار پیچ به‌بدنه کیس جای‌گذاری شده است. و اگر جایی مشخص و یا مناسب پیدا نکردید می‌توانید هم‌واره با استفاده از یک دریل سوراخ‌های موردنظر خود را در مناطق موردنیاز ایجاد کنید و مادربرد را نصب کنید.
  3. مادربرد را در صفحه محافظ حرارتی پایه خود که Standoff نام دارد قرار دهید و سپس به بدنه کیس پیچ کنید. ( در برخی از کیس‌ها صفحه‌های حرارتی به‌صورت از پیش تعیین شده نصب شده‌اند و شما تنها کافی است مادربرد را درون آن‌ها قرار دهید.)
  4. پیچ‌های مادربرد را سفت کنید، اما نه بسیار فشرده و سفت، تنها تا جایی که مطمئن شوید مادربرد درجای خود مستحکم است.
  5. از طرف دیگر کیس به مادربرد نگاهی بیاندازید و سعی کنید آن را تکان دهید تا از سفت بودن و امنیت مادربرد اطمینان حاصل کنید.

نصب حافظه‌های جانبی

درایوهای حافظه اهمیت بسیار زیادی را در روند عملکردی یک رایانه دارند، نه‌تنها آن‌ها سیستم‌عامل را در خود نگهداری می‌کنند، بلکه تمامی فایل‌ها و اطلاعات کامپیوتر شما نیز در این درایوها ذخیره خواهند شد. توصیه می‌شود که در صورت امکان حتما از حافظه‌های یک‌پارچه (SSD) برای نصب سیستم‌عامل سیستم خود استفاده کنید، زیرا در این صورت سیستم‌عامل شما نظیر ویندوز در عرض تنها چند ثانیه راه‌اندازی خواهد شد و هم‌چنین سرعت بالا این نوع از حافظه‌ها باعث خواهد شد تا عملکرد PC شما در برنامه‌ها و بازی‌های سنگین بسیار بالاتر برود.

 

 

براساس کیس شما ممکن است اندازه‌های مختلفی از حافظه‌های جانبی قابلیت نصب داشته باشند مانند حافظه‌هایی از نوع M.2 2.5 و یا حتی M.2 3.5 که برحسب اینچ می‌توانند فضای زیادی را در کیس شما اشغال کنند. اما همیشه توصیه می‌شود که با چک کردن راهنمای کیس از پشتیبانی محفظه خود از انواع درایوهای ذخیره‌سازی اطلاع کسب کنید.

 

نصب حافظه از نوع M.2

  1. قاب و محفظه حافظه را باز کنید.
  2. پایه مربوط به حافظه M.2 را در مادربرد نصب کنید.
  3. حافظه M.2 را روی پایه نصب شده محکم نگاه دارید و سپس پیچ‌های مربوطه را ببندید.
  4. دوباره قاب حافظه را روی قطعه سوار کنید و پیچ‌های آن را ببندید.

 

نصب حافظه از نوع M.2 2.5

  1. اسکلت مخصوص نگهداری حافظه SSD را برداشته و به درایو مربوط به آن در مادربرد متصل کنید، سپس شیارهای آن‌ را با سوراخ‌های مخصوص پیچ شدن در یک راستا تنظیم کنید.
  2. اسکلت را بوسیله پیچ گوشتی مناسب به مادربرد متصل کنید.
  3. سپس تمامی اجزا را دوباره به بدنه کیس متصل کنید.

 

نصب حافظه از نوع 3.5  HDD

  1. اسکلت مربوط به نگهداری حافظه‌های دیسک سخت را فراهم کنید.
  2. هارد خود را به درون محفظه هدایت کنید.
  3. بوسیله گیره‌های درون محفظه محل قرارگیری هارد را محکم و ثابت کنید.
  4. اسکلت مخصوص را همانند روش قبلی به مادربرد متصل کرده و سپس به بدنه کیس برگردانید.

 

اتصال کابل‌ها به قطعات

حال باتوجه به نصب تمامی قطعات و بخش‌های مهم، زمان آن رسیده که رایانه به شکل و فرم نهایی خود برسد و عملکرد خود را آغاز کند. برای این کار باید کابل مخصوص تمامی قطعات را از منبع تغذیه گرفته و به آن‌ها متصل کنیم. و بهترین روش برای شروع اتصال کابل‌های مادربرد است.

 

اتصال کابل‌های مادربرد: منبع تغذیه دو کابل اصلی برای اتصال به مادربرد در خود دارد، یکی از آن‌ها در انتهای خود 24 پین و دیگری هشت پین برای اتصال به پردازنده دارد، دقیقا همان کابل‌هایی که در مراحل قبل برای آزمایش مادربرد از آن‌ها استفاده کردیم. پس طبق همان مراحل برای آخرین بار کابل با 24 پین را به انتهای مادربرد و کابل با هشت پین را به پردازنده متصل کنید، سپس این دو کابل را به پشت صفحه فلزی مادربرد انتقال دهید و تا از ایجاد هرگونه آشفتگی جلوگیری شود.

اتصال کابل‌های حافظه: اکثر حافظه‌های دیسک سخت و یک‌پارچه از اتصال‌هایی از نوع SATA استفاده می‌کنند. این کابل‌ها که در انتهای خود 15 پین دارند به‌صورت تک جهته برای جلوگیری از اتصال نادرست طراحی شده‌اند. برای تامین ولتاژ این حافظه‌ها کافی است تا تنها یک کابل از منبع تغذیه دریافت کنید و آن‌ را به اسکلت متشکل شده از حافظه‌های خود متصل کنید. حال کافی است تا محفظه حافظه‌های خود را به مادربرد متصل کنید. برای این کار باید پورت SATA در مادربرد را پیدا کنید. این پورت که معمولا در بخش انتهایی سمت چپ مادربرد حضور دارد. بعد از اتصال نیروی کافی برای عملکرد حافظه‌ها در مادربرد، باید این نیرو را به پورت‌های دیگر نظیر USB‌ها و نورهای LED جلوی کیس نیز منتقل کنیم.

برای این کار باید تمامی پورت‌های موجود در بخش I/O را با دقت و احتیاط زیاد به سوکت‌های انتقال برق در مادربرد متصل کنیم. با اتصال این پورت‌ها دیگر می‌توانید برای روشن کردن رایانه از کلید پاور و یا کلید ریست استفاده کنید. البته باید ذکر کرد که نحوه اتصال این کابل‌ها می‌تواند بسیار مشکل باشد زیرا پین‌های مربوط به اتصال این دسته از قطعات روی مادربرد بسیار کوچک و ظریف هستند و با استفاده از فشار بیش از حد و یا اتصال اشتباه، مشکلات زیادی می‌تواند پدید آید پس حتما قبلا از انجام این اتصالات به راهنمای مادربرد مراجعه کرده و از مکان دقیق هر کانکتور مطلع شوید.

اضافه کردن فن‌های کیس

برای هرچه بهینه‌تر کردن روند تهویه کیس، اضافه کردن چند فن اضافی در محفظه نتایج بدی را به‌همراه نخواهد داشت. شما با بالا بردن قابلیت تهویه رایانه خود می‌توانید پردازنده و کارت گرافیک خود را اورکلاک کنید و از نهایت پتانسیل‌های آن‌ها برخوردار شوید و این در صورتی است که دما این قطعات در تمامی مراحل از یک حد معین فراتر نرود. در کیس‌های مدرن معمولا شرکت‌های سازنده یک یا دو فن را از قبل در کیس خود نصب می‌کنند، اما اگر این فن‌ها از قبل نصب نشده بودند حتما اطمینان داشته باشید که مسیر پره‌های فن‌ها به‌سمت بیرون باشد و هم‌چنین پیچ‌ها در جای خود محکم بسته شده باشند.

 

نکته: امکان دارد در برخی از کیس‌ها فن‌ها نیاز باشد تا قبل از قرارگرفتن مادربرد در کیس نصب شوند، هم‌چنین برخی از فن‌ها این قابلیت را دارند که مستقیم به منبع تغذیه و یا مادربرد متصل شوند، اگرچه در هر دو صورت مشکل خاصی وجود ندارد، اما پیشنهاد می‌شود که فن‌های خود را برای کنترل هرچه بیشتر روی سرعت و نحوه عملکرد آن‌ها به مادربرد متصل کنید.

نصب کارت گرافیک

اگر شما نیز همانند بسیاری از کابران به‌فکر تبدیل رایانه خود به یک دستگاه مخصوص گیمینگ هستید، پس حتما باید یک کارت گرافیک قدرتمند را در لیست خرید خود بگذارید. پیشنهاد می‌شود که همیشه نصب کارت گرافیک را در وهله آخر اسمبل کردن قرار دهید، زیرا این قطعه فضای زیادی در مادربرد اشغال می‌کند و به‌همین منظور کارایی‌های کاربران درهنگام مراحل نصب پایین می‌آید.

  1. قاب و محفظه PCI کارت گرافیک را به‌همراه پورت PCI مادربرد شل کنید و در حالت آزاد قرار دهید.
  2. کنترل کنید که محل قرار گیری کارت گرافیک در مادربرد آزاد و باز است.
  3. کارت گرافیک را با پورت PCI در مادربرد یکسان و یک جهت کنید.
  4. کارت را به آرامی روی پورت فشار داده و به محض شنیدن صدای کلیک دستان خود را از روی کارت گرافیک بردارید.
  5. با استفاده از چند پیچ کارت گرافیک را به پایه مادربرد متصل کنید و مطمئن شوید که قطعه آزادی خاصی را از خود نشان ندهد.
  6. اگر کارت گرافیک نیازمند یک منبع تغذیه جداگانه به‌غیر از مادربرد است، کابلی را برای این اتصال درنظر بگیرید.

PC خود را روشن کنید

تمام تلاش‌ها و کارهای سخت شما بالاخره در این مرحله نتیجه خواهد داد، حال زمان این است که با فشردن کلید پاور تماشاگر زنده شدن آخرین اثر هنری خود باشید. اما قبل از برپایی شادی مطمئن شوید که یک‌بار دیگر در قسمت BOOT تمامی قطعات به‌همراه ظرفیت‌های مشخص شده آن‌ها شناسایی و تایید شده‌اند. سپس می‌توانید تصمیم به نصب سیستم‌عامل موردنظر خود بگیرید، اما اگر در انتها به‌مشکل برخوردید همواره این امکان وجود دارد که در اتصالات خود اشتباهی کرده‌اید و قطعه‌ای را به سوکتی اشتباه وصل کرده‌اید. پس همیشه قبل از مراجعه به تعمیرکاران و یا شرکت‌های عرضه کننده قطعات از صحیح و بدون نقص بودن کار خود اطمینان کسب کنید.

برچسب ها: راهنمای خرید
0 نفر این پست را پسندیده اند. این مطلب را به اشتراک بگذارید:
مطالب مشابه
مشاهده موارد بیشتر
نظر کاربران
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.