چرا باید کامپیوتر خودتان را بسازید؟

چرا باید کامپیوتر خودتان را بسازید؟

احمدرضا آوار احمدرضا آوار
3 سال و 9 ماه و 1 روز پیش

سال‌هاست که تولید کنندگان سخت‌افزار در سبد محصولات خود، رایانه‌های شخصی از پیش ساخته شده را قرار داده‌اند و بسیاری از افراد نیز به دلیل سهولت استفاده از آن‌ها، بعضا به سراغ خرید بعضی از این محصولات می‌روند. در این مقاله قصد داریم به مزایا و معایب خرید کامپیوتر از پیس ساخته شده اشاره‌ای داشته باشیم و راهنمایی برای جمع آوری کامپیوتر به شما ارائه کنیم.

 

 

مزیت‌های خرید کامپیوتر از پیش ساخته شده چیست ؟

۱-سختی فرآیند جمع کردن کامپیوتر

بسیاری از شرکت‌های قطعه سازی مانند Asus، Lenovo،Hp،Dell و … اقدام به عرضه رایانه‌های پیش ساخته کرده اند. محصولاتی که تنها نیاز به یک کابل برق و مانیتور داشته و کاربر هیچ دخالتی در اضافه کردن سخت‌افزار به آن‌ها ندارد. بسیاری از مردم از رایانه‌های شخصی خود انتظارات زیادی ندارند و کامپیوتری که بتواند از پس عملیات روزانه‌ای مانند وبگردی، پخش موسیقی و فیلم، نرم‌افزارهای اداری و… بربیاید، از نظر آن‌ها کاملا ایده‌آل است. در حقیقت این افراد به نتایج بنچمارک،قدرت سخت‌افزاری، سیستم خنک کننده و … اهمیت خاصی نمی‌دهند و تنها کاربری PC برای آن‌ها اهمیت دارد. به همین دلیل است که مشتریان اصلی کامپیوتر های پیش ساخته، سازمان‌های اداری و افراد غیر مسلط به مطالب پیرامون دنیای سخت‌افزار هستند.

 

۲- چرخه توزیع و مشکلات کمبود قطعه

یک مشکل بزرگ در جمع آوری کامپیوتر به دست کاربر، عدم موجودی قطعات خاص مد نظر او در بازار است. برای مثال ممکن است کاربر کارت گرافیکی از شرکت Asus را برای رایانه خود انتخاب کرده باشد، اما آن قطعه در بازار موجود نباشد و وی مجبور به انتخاب مدل دیگر یا تولید کننده دیگری باشد. همچنین مشکلاتی اعم از عدم واردات یک قطعه خاص، مشکلات در ارسال و دریافت قطعه و … نیز باعث می‌شود که فرآیند جمع آوری کامپیوتر توسط کاربر بسیار سخت شود.

در زمینه کامپیوترهای پیش ساخته دیگر این مشکل وجود ندارد، چرا که کامپیوتر مذکور تمام قطعات مورد نیاز را در داخل خود داشته و کاربر نگرانی خاصی از بابت کمبود یا عدم موجودی یک قطعه خاص ندارد.

 

۳- گارانتی

از آن‌جایی که کاربر هیچ دخالتی در اضافه یا کم کردن قطعات به مادربرد اصلی دستگاه ندارد، به همین دلیل در کامپیوترهای پیش ساخته، کل مجموعه شامل گارانتی می‌شود. برای مثال در صورتی که یکی از RAM های دستگاه کاربر ایراد پیدا کند، وی کل مجموعه را برای شرکت گارانتی ارسال کرده و در صورت نیاز، کامپیوتر جدیدی را تحویل می‌گیرد. 

 

این موضوع زمانی اهمیت پیدا می‌کند که بدانید بسیاری از قطعات کامپیوتر در کشور ما شامل گارانتی نمی‌شوند. برای مثال پردازنده‌های intel، یکی از قطعاتی است که همیشه در کشور ایران بدون هیچ‌گونه گارانتی و خدمات پس از فروش به دست کاربر نهایی می‌رسد.

 

البته حالت دیگری از این موضوع وجود دارد که چندان به نفع کاربر نیست. برای مثال امکان دارد که خرابی قطعه شما در عرض ۲۰ دقیقه رفع شود و مشکلی از این بابت وجود نداشته باشد؛ اما در صورتی که یک قطعه اساسی مثل مادربرد دچار ایراد شده باشد، احتمالا باید چند روز یا چند هفته را بدون دستگاه خود بگذرانید! این یکی از عواملی است که در کشور ایران به دلیل تحریم‌های بین‌المللی، اهمیت خودش را بیشتر نشان می‌دهد.

 

۴- پشتیبانی نرم‌افزاری

بسیاری از شرکت‌های سازنده PC های از پیش ساخته، پشتیبانی نرم‌افزاری جداگانه‌ای را برای محصولات خود در نظر گرفته‌اند. کاربران ویندوزی همیشه می‌توانند سوالات خود را در فرومی مانند Windows Central بپرسند، اما کاربران دارای رایانه از پیش ساخته، می‌توانند مستقیما با شرکت سازنده خود در ارتباط بوده و جواب سوالات خود را سریعتر دریافت کنند. همچنین بعضی از ایرادات، مربوط به مدل خاصی از رایانه‌های از پیش ساخته می‌شوند که در این‌صورت، تنها تیم پشتیبانی کننده شرکت سازنده قادر به رفع آن مشکل خواهند بود

 

معایب خرید کامپیوتر های پیش ساخته

۱- اکثر اوقات، قطعاتی که می‌خواهید را دریافت نخواهید کرد

از آن‌جایی که تنوع قطعات در کامپیوترهای پیش ساخته بسیار کم است، کاربر در نهایت مجبور به انتخاب محصولی بالاتر یا پایین‌تر از انتظارش می‌شود. 

برای مثال، کاربر قصد دارد که از کامپیوتر جدیدش برای کارهای Multi Tasking سنگین و پردازش‌های CPU محور استفاده کند. اما در صورت انتخاب یک کامپیوتر پیش ساخته با مقدار بالای رم و پردازنده قوی، کاربر مجبور به پرداخت هزینه هنگفتی برای یک کارت گرافیک قدرتمند نیز می‌شود، چرا که کامپیوترهای پیش ساخته رده بالا همگی به پردازنده گرافیکی پرقدرت مجهز شده‌اند. در این حالت، کاربر عملا مجبور به پرداخت هزینه برای قطعه‌ای می‌شود که از آن استفاده خاصی ندارد.

۲- بروزرسانی؟ تقریبا غیر ممکن

از آن‌جایی که رایانه‌های پیش ساخته به صورت بسیار فشرده ساخته می‌شوند، فضای خاصی برای اضافه کردن قطعات جدید در آن‌ها تعبیه نشده است. در حقیقت بسیاری از رایانه‌های از پیش ساخته، هیچ قابلیت خاصی برای بروزرسانی های بعدی را در اختیار کاربر قرار نمی‌دهند و تنها قابلیت اضافه کردن Ram و درایو پر سرعت SSD برای کاربر فراهم شده است. این موضوع زمانی خودش را نشان می‌دهد که چند سال از عمر کامپیوتر شما گذشته باشد و نیاز به یک بروزرسانی اساسی داشته باشید. 

 

همچنین از آن‌جایی که منبع تغذیه رایانه های از پیش ساخته با توجه به مصرف آن‌ها انتخاب شده است، حتی اگر بتوانید قطعه‌ای را ارتقا دهید، باز هم منبع تغذیه جلوی شما را خواهد گرفت، چرا که این منبع تغذیه توانایی پشتیبانی از قطعه جدیدتر(و احتمالا پرمصرف تر) را نخواهد داشت.

 

۳- تعمیرات !

زمانی که یک رایانه شخصی از پیش ساخته داشته باشید، خرابی یک قطعه می‌تواند کل سیستم شما را از کار بیندازد. برای مثال، در صورت خرابی منبع تغذیه یک رایانه از پیش ساخته، هیچ راهی برای جایگزینی آن وجود ندارد و کاربر مجبور به ارسال کل دستگاه برای شرکت گارانتی خواهد بود. در صورتی که قطعه مورد نظر در شرکت گارانتی موجود نباشد، احتمالا فرآیند تعمیر هفته‌ها به طول خواهد انجامید. این در حالی‌است که در کامپیوترهای معمولی، کاربر به راحتی به بازار مراجعه کرده و قطعه معیوب را تعویض می‌کند!

در حقیقت در بسیاری از اوقات،کاربر دقیقا می‌داند که مشکل رایانه از کجاست، اما به دلیل بسته بودن دسترسی وی به قطعات داخلی، هیچ چاره‌ای جز مراجعه به گارانتی وجود ندارد.

 

اما وضعیت درباره گیمینگ چطور است ؟

تمامی توضیحات بالا تا زمانی معتبر است که مبحثی مانند گیمینگ یا رندر سنگین مطرح نشود! در زمینه گیمینگ یا کارهای سنگین گرافیکی، پرفرمنس و بازده کلی دستگاه حرف اول و آخر را می‌زند؛ برای مثال، کاربری که مشغول به دیدن فیلم یا مرور صفحات وب است، هیچ مشکلی در استفاده از پردازنده Core-i3 پیدا نخواهد کرد؛ اما همان کاربر در صورت اجرای یک بازی روز دنیا، احتمالا با باتل‌نک شدید از طرف پردازنده مرکزی روبرو خواهد شد و عوامل محدود کننده زیادی، جلوی داشتن تجربه مناسب گیمینگ را خواهد گرفت. 

 

مشکل اول : قیمت !

در صورتی که به قیمت رایانه‌های پیش ساخته توجه کنید، متوجه یک موضوع عجیب خواهید شد. این که تمامی این رایانه‌ها، تا زمانی که قطعات قدرتمندی را از آن‌ها طلب نکنید، قیمت بسیار مناسبی دارند؛ حتی در بعضی از رایانه‌های پایین رده، جمع آوری کامپیوتر به دست کاربر، به مراتب گرانتر از خرید یک رایانه از پیش ساخته خواهد بود.

 

اما زمانی که وارد حوزه گیمینگ و کامپیوترهای بالا رده می‌شوید، قیمت کامپیوترهای پیش ساخته به طرز عجیبی افزایش پیدا می‌کنند. برای مثال کامپیوتر Asus ROG G20 را در نظر بگیرید. جمع آوری کامپیوتر با مشخصات مشابه، تقریبا ۳۰۰ دلار در هزینه‌های کاربر صرفه جویی می‌کند. همین موضوع را می‌توان به تمامی کامپیوترهای از پیش ساخته دیگر تعمیم داد؛

دلیل این موضوع به طراحی عجیب و غریب اکثر کامپیوترهای گیمینگ باز می‌گردد؛‌ چرا که شرکت‌های سازنده همیشه ظاهر زیبایی را برای محصولات گیمینگ خود انتخاب می‌کنند که همین موضوع باعث افزایش قیمت کلی دستگاه می‌شود.

 

مشکل دوم :‌ خنک کننده

کامپیوترهای از پیش ساخته به دلیل طراحی و فرم فکتور خاص خود، همیشه از مشکلات خنک کنندگی زیادی رنج می‌برند. سازندگان همیشه علاقه به کوچک‌تر کردن دستگاه‌های از پیش ساخته خود دارند و همین موضوع مشکلات زیادی را در زمینه گیمینگ پدید می‌آورد. به هر حال نمی‌توان انتظار داشت که خنک کننده استوک یک کامپیوتر پیش ساخته، بتواند با خنک کننده پردازنده‌ای که از نظر اندازه، تقریبا به اندازه نیمی از کامپیوتر از پیش ساخته است، رقابت کند.

تنها کامپیوتر از پیش ساخته‌ای که با این مشکل روبرو نیست، Alienware Aurora است که البته این دستگاه جز محصولات بسیار گران‌قیمت محسوب می‌شود.

 

مشکل سوم :‌ PSU 

واحد تغذیه (Power Supply Unit) یکی از مهم‌ترین موارد تعیین کننده برای پرفرمنس یک دستگاه است. برای روشن شدن این موضوع، به سراغ یک مثال ساده می‌رویم. کامپیوتر A با واحد تغذیه ۶۵۰ واتی مشغول به کار است؛ این کامپیوتر در حالت کارکرد عادی، مصرفی معادل ۲۰۰ وات داشته و در حالت گیمینگ، مصرف آن به ۵۵۰ وات می‌رسد. در این صورت هیچ مشکلی از بابت سیستم تغذیه در این دستگاه وجود ندارد. کاربرانی که اقدام به جمع آوری کامپیوتر می‌کنند، این موضوع را همیشه در نظر دارند که قدرت اسمی واحد تغذیه، باید اندکی بیشتر از توان مصرفی تمام قطعات دستگاه باشد.

 

اما در آن‌سوی قضیه، شرکت‌های سازنده رایانه‌های پیش ساخته، چندان به این موضوع اهمیتی نداده و توان اسمی واحد تغذیه را دقیقا برابر یا اندکی بیشتر از قدرت دستگاه در نظر می‌گیرند. همین موضوع باعث می‌شود که در صورت استفاده‌ای سنگین، واحد تغذیه تبدیل به عامل محدود کننده بشود. همچنین این موضوع باعث می‌شود که هیچ راهی برای ارتقای قطعات در آینده وجود نداشته باشد.

 

جمع بندی

به طور کلی، افرادی که می‌خواهند یک کامپیوتر را بدون دغدغه انتخاب قطعات، اسمبل و … خریداری کنند و کامپیوتر مد نظرشان، کاربری اداری دارد، می‌توانند به سراغ خرید یک کامپیوتر پیش ساخته بروند. دقت داشته باشید که کامپیوترهای پیش ساخته به دلایل  مسائل مربوط به گارانتی، طراحی جمع و جور، ظاهر زیبا و ...، هزینه‌ای به مراتب بیشتر از جمع آوری قطعات به صورت جداگانه خواهند داشت. همچنین برای کاربری گیمینگ، رندرگیری و کارهای گرافیکی سنگین، خرید یک کامپیوتر از پیش ساخته به هیچ وجه توصیه نمی‌شود.

 

برچسب ها: رایانه شخصی
0 نفر این پست را پسندیده اند. این مطلب را به اشتراک بگذارید:
نظر کاربران
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.