سال 2016 برای کنسول اکس باکس وان چگونه گذشت؟

سال 2016 برای کنسول اکس باکس وان چگونه گذشت؟

رامتین کاظمی رامتین کاظمی
7 سال و 4 ماه و 10 روز پیش

سال 2016، سومین سال و احتمالا مهم‌ترین سال حضور کنسول اکس باکس وان در بازار بود. هر چند که رابط کاربری این کنسول، همچنان بسیار کند و شلوغ است و بسیاری از مشتریان، میان خرید کنسول اکس باکس وان S و پروژه اسکورپیو، مردد هستند. اما، این کنسول، سال خوبی را سپری کرده است و شاهد رشد فروش آن در نیمه دوم و سوم سال 2016 بوده‌ایم.

پس نگاهی می‌اندازیم به کنسول اکس باکس وان و تغییر و تحولات آن در بازار کنسول‌های خانگی در سال 2016 و در پایان، نتیجه گیری می‌کنیم که آیا، مایکروسافت سال خوبی را در بازار کنسول‌های خانگی سپری کرده است یا خیر.


سخت‌افزاری جدید

در ماه آگوست، کمپانی مایکروسافت، کنسول اکس باکس وان S را به بازار عرضه کرد. این نسخه بهبود یافته کنسول اصلی، فاقد بسیاری از مشکلاتی بود که در کنسول اکس باکس وان گزارش شده بودند. ظاهر آن جمع و جورتر و زیباتر است، قدرت بیشتری نسبت به اکس باکس وان دارد، و به کمک یک پایه، می‌توانید آن را عمودی قرار دهید. همچنین، دکمه روشن شدن لمسی آن نیز با یک دکمه فیزکی تعویض شده است. این کنسول، از دیسک‌های بلوری 4K نیز پشتیبانی می‌کند، ویژگی که کنسول پلی استیشن 4 پرو، از آن بی‌بهره است، هر چند که بر خلاف کنسول سونی، اکس باکس وان S، توانایی اجرای بازی‌های 4K را ندارد.

اما این کنسول جدید، بدون اشکال نیست. در این کنسول خبری از پورت کینکت نیست و یا باید استفاده از آن را کنار بگذارید، یا یک آداپتور تهیه کنید. هر چند که شاید بسیاری برای‌شان مهم نباشد، اما طرفداران کم تعداد کینکت، قطعا از این قضیه ناامید خواهند شد.




مهم‌ترین تغییر در کنسول اکس باکس وان S، پشتیبانی از قابلیت HDR در بازی‌هاست و بازی‌های شما روی یک تلویزیون HDR، کیفیت بهتری خواهند داشت. اما تنها تعداد محدودی از بازی‌ها، مانند Gears of War 4 و Forza Horizon 3، که عناوین انحصاری مایکروسافت هستند، از این ویژگی پشتیبانی می‌کنند و اکثر بازی‌سازان، توجه خود را معطوف آپدیت بازی‌های خود برای پلی استیشن 4 پرو کرده‌اند.

بازاریابی چنین قابلیتی نیز کار ساده‌ای نیست، زیرا تنها می‌توان آن را روی یک تلویزیون HDR نمایش داد. اما اگر بازی‌های بیشتری از HDR پشتیبانی کنند، مایکروسافت شانس خوبی برای رقابت با کنسول‌های پلی استیشن 4 و پلی استیشن 4 اسلیم در این زمینه دارد.

دیگر بهبود کنسول اکس باکس وان S، بهبود عملکرد بازی‌هاست که البته خود کمپانی مایکروسافت، چندان درباره آن تبلیغ نمی‌کند. بسیاری از بازی‌های اکس باکس، روی اکس باکس وان S عملکرد بهتر و روان‌تری دارند، زیرا سخت افزار این کنسول، قوی‌تر است و دلیل افزایش قدرت آن، پشتیبانی از کیفیت HDR است که می‌تواند باعث افت فریم برخی بازی‌ها شود. در نتیجه، برخی بازی‌ها، روی کنسول اکس باکس وان S، فریم‌ریت بهتری دارند، بدون این که برای بهبود عملکرد آن‌ها، احتیاج به آپدیت باشد، موردی که در کنسول اکس باکس وان S پرو مشاهده می‌شود.

اما تأثیر این افزایش قدرت، چندان محسوس نیست و در بسیاری موارد توسط گیمرها احساس نمی‌شود. اما برای گیمرهایی که به عملکرد بازی‌های خود حساس هستند، ویژگی بسیار خوشایندی است.

هر چند که امسال تنها شاهد عرضه یک مدل جدید از اکس باکس وان بوده‌ایم، اما نمی‌توان درباره اکس باکس سخن گفت و به اسکورپیو اشاره نکرد. کمپانی مایکروسافت، در نمایشگاه E3 امسال، از این کنسول در کنار اکس باکس وان S رونمایی کرد و اعلام کرد که آن را در اواخر سال 2017 عرضه خواهد کرد. به گفته مایکروسافت، پروژه اسکورپیو، قدرتمندترین کنسول بازی تاریخ خواهد بود و به راحتی پلی استیشن 4 پرو را شکست خواهد داد.




خبر ساخت این کنسول باعث شده تا بسیاری در خرید کنسول‌های اکس باکس وان و وان S مردد باشند. آیا با وجود این که می‌دانید سال آینده، قوی‌ترین کنسول تاریخ به بازار خواهد آمد، باز هم حاضری کنسول خود را به اکس باکس وان S ارتقا دهید که تنها مزایای آن، پشتیبانی از HDR و دیسک‌های بلوری است یا یک سال دیگر صبر می‌کنید تا کنسولی قدرتمند و گران قیمت به بازار بیاید که البته هیچ بازی انحصاری نخواهد داشت و آرشیو آن با کنسول اکس باکس وان، فرقی ندارد؟ نمی‌توانیم مایکروسافت را برای به اشتراک گذاشتن ایده‌هایش ملامت کنیم، اما بسیاری، به جای ارتقا کنسول خود از اکس باکس وان به وان S، ترجیح داده‌اند که تا عرضه اسکورپیو صبر کنند، هر چه که این امر، باعث کاهش فروش کنسول اکس باکس وان S نشده است. چیزی که مشخص است، در عصری که کنسول‌ها مانند گوشی‌های هوشمند آپگرید می‌شوند، انتخاب کنسول کار ساده‌ای نیست.

مایکروسافت به درخواست مشتری خود گوش می‌دهد

مایکروسافت در معرفی کنسول اکس باکس وان، اشتباهات زیادی مرتکب شد. در زمان معرفی این کنسول، بسیاری این سوال را پرسیدند که آیا ساخت و عرضه این کنسول، ضروری بوده است و چرا باید آن را خریداری کنیم؟ سوالی که مایکروسافت همچنان در حال پاسخ دادن به آن است.

یکی از راهکارهای مایکروسافت، گوش دادن به درخواست مشتریان خود بوده است. این کمپانی، سال گذشته سیستم Backwards Compatibility را راه‌اندازی کرد که به کاربران اکس باکس وان اجازه می‌دهد تا بازی‌های اکس باکس 360 را روی کنسول جدید خود بازی کنند. این سیستم در سال 2016 به شکل تصاعدی گسترش پیدا کرده است و هر هفته شاهد عناوین جدیدی برای آن هستیم و اکنون بیش از 300 بازی، شامل این سیستم می‌شوند. سیستم Backwards Compatibility، رایگان است و باعث افزایش فروش کنسول اکس باکس وان در سال 2016 شده است.




افزونه جدید کنسول اکس باکس وان در سال جاری، برنامه Xbox Play Anywhere بوده است که ابتدا با بازی Quantum Break آغاز و با عرضه آپدیت سالانه ویندوز 10، به صورت رسمی عرضه شد. این برنامه، به کاربرانی که بازی‌های خود را به صورت دیجیتالی خریداری می‌کنند، اجازه می‌دهد تا هم از طریق کنسول اکس باکس وان و هم از طریق ویندوز 10، به بازی خود دسترسی پیدا کنند. این برنامه شباهت زیادی به سیستم خرید مشترک کنسول‌های پلی استیشن 4 و پلی استیشن ویتا دارد، اما شاهد عناوین بزرگی چون Gears of War 4 و Forza Horizon 3 می‌شود و البته، دیگر شاهد عنوان اختصاصی کنسول اکس باکس وان نخواهیم بود و بازی‌های این کنسول، با ویندوز 10 مشترک خواهند بود.




همانند تکنولوژی HDR، این برنامه نیز در حال حاضر محدود به چند بازی خاص است اما مایکروسافت، با این برنامه قصد دارد دارندگان اکس باکس وان را ترغیب کند که به سراغ بازی‌های دیجیتال بروند. اما استور ویندوز نیازمند تغییرات و بهبودهای اساسی است، اما مانع کار کردن با این سرویس نمی‌شود.

دیگر تغییر خوشایند کنسول اکس باکس وان این است که از مادهای دو بازی Skyrim و Fallout 4 پشتیبانی می‌کند. هرچند که کامپیوترهای شخصی، همچنان بهترین مکان برای پیدا کردن و استفاده از مادها هستند، اما قطعا استفاده از مادها روی کنسول نیز می‌تواند خوشایند باشد. کنسول پلی استیشن 4 نیز از مادهای این دو بازی پشتیبانی می‌کند، اما حجم آن‌ها در مقایسه با کنسول اکس باکس وان بسیار کمتر است.

همچنین، مایکروسافت در پی این است تا بازی مشترک را به کنسول خود بیاورد. دیگر کنسول‌ها، خود را محدود در چارچوب‌های خود نمی‌کنند و مایکروسافت از سونی درخواست کرده تا اجازه دهد، کاربران دو کنسول اکس باکس وان و پلی استیشن 4 بتوانند با یکدیگر بازی کنند، اما سونی در حال حاضر رغبت چندانی به این کار ندارد. استودیو Psyonix، سازنده بازی Rocket League حاضر است تا اولین بازی در این زمینه باشد و اعلام کرده است که فعال کردن ویژگی بازی مشترک برای بازی آن‌ها بسیار ساده است. در هر صورت، در این زمینه اختیار در دستان سونی است.

Xbox Live همچنان مشکلات خود را دارد

مایکروسافت در سال 2016 چند ویژگی جدید برای سیستم Xbox Live عرضه کرد. برخی از این ویژگی‌ها، مانند موسیقی پس زمینه، برای رقابت با پلی استیشن 4 به این سرویس افزوده شدند و در اکس باکس‌های قبلی نیز وجود داشتند. Clubs، نیز سرویسی است که شباهت زیادی به Communities در پلی استیشن 4 دارد. ویژگی‌های دیگری نیز چون جستجوی گروه‌ها، پیام رسانی در گروه‌ها و سیستم اعلان دستاوردها نیز چندان جدید نیستند.

اما تمام تغییرات xbox Live مثبت نبوده‌اند. مایکروسافت این بار کورتونا را برای اکس باکس وان عرضه کرده تا کاربر بتواند با استفاده از فرمان‌های صوتی و بدون استفاده از کینکت، با کنسول خود ارتباط برقرار کند. اما آیا واقعا وجود کورتونا در این سیستم ضروری است و کاربردی دارد؟

همچنین، کورتونا از فرمان‌های صوتی کینکت نیز کمتر قابل اتکا است. این سیستم که با اینترنت کار می‌کند، ممکن است 5 تا 10 ثانیه تأخیر داشته باشد، به گونه‌ای که اگر به موقع واکنش نشان دهد، کاربر تعجب خواهد کرد. استفاده از کورتونا مخصوصا هنگامی که قصد داری فیلم خود را متوقف کنید، بسیار کند عمل می‌کند و به زودی فراموش می‌کنید که چه توانایی‌هایی دارد. در دوره زمانه‌ای که چراغ‌های یک خانه به سرعت با Amazon Echo قابل کنترل هستند، عملکرد کورتونا به هیچ وجه قابل قبول نیست. اما همیشه می‌توانید با نصب کینکت، از فرمان‌های صوتی آن استفاده کنید.




منوی راهنمایی اکس باکس وان نیز همچنان کند و شلوغ است. مایکروسافت سعی کرده تا آن را بهبود ببخشد و ویژگی‌هایی چون مرور افقی آرشیو بازی‌ها را که باعث بی‌فایده بودن لیست دانلود‌ها شده بود، حذف کرده است. اما همچنان این سرویس از فولدرها پشتیبانی نمی‌کند، گشتن در آن سخت است، نصب بازی‌ها زمان زیادی می‌برد و حالت snap mode، پر از باگ است و فضای زیادی را به خود اختصاص می‌دهد. بسیاری از گزینه‌های دیگر این سرویس نیز رد لایه‌های منوی آن مخفی شده و پیدا کردن آن‌ها کار راحتی نیست.

در مجموع، رابط کاربری اکس باکس وان همچنان کند، کورتونا به هیچ دردی نمی‌خورد، در صورتی که ظرفیت تبدیل شدن به یک ابزار مفید را دارد و شایعه شده است که مایکروسافت قصد دارد، حالت Snap Mode را از کنسول خود حذف کند و رابط کاربری آن را تغییر دهد. دو تغییری که قطعا استفاده از اکس باکس وان را لذت‌بخش‌تر خواهند کرد و امیدواریم در سال 2017، شاهد آن‌ها باشیم.

سالی خوب برای بازی‌های اکس باکس

امسال بازی‌های بسیاری خوبی به بازار عرضه شد. علاوه بر بازی‌هایی چون Overwatch، Doom، Dark Souls III، Battlefield 1، Titanfall 2 و ... که برای دیگر پلتفرم‌ها عرضه شدند، شاهد دو بازی انحصاری بسیار خوب Forza Horizon 3 و Gears of War 4 بودیم. بازی Forza Horizon 3 یکی از بهترین بازی‌های سال است و Gears of War 4، یاد و خاطره سه گانه قبلی را زنده می‌کند. اما بازی‌هایی چون ReCore، Quantum Break و Dead Rising 4 نیز عرضه شدند که اگر چه بازی‌های جالب یا سرگرم کننده‌ای هستند، اما ایرادات متعددی دارند و استقبال از آن‌ها نیز چندان خوب نبوده است. همچنین، اگر از مادهای بازی‌های Skyrim و Fallout 4 لذت می‌برید، کنسول اکس باکس وان، انتخاب خوبی برای شماست.




اما در سال 2016، بازی‌های زیادی نیز با تأخیر مواجه شدند. Scalebound، Crackdown 3، Cuphead، Halo Wars 2، Sea of Thieves، Gigantic و Tacoma، به سال‌های آینده موکول شدند و باعث شدند تا بسیاری از دارندگان اکس باکس وان، سال 2016 را با ناامیدی به پایان برسانند.

تعطیلی استودیو Lionhead توسط کمپانی مایکروسافت نیز، علیرغم افت محبوبیت و کیفیت بازی‌های Fable، خبر بد دیگری بود که در سال 2016 شنیده شد. با تعطیلی این استودیو، کمپانی مایکروسافت هیچ استودیویی برای ساخت بازی‌های نقش آفرینی انحصاری در اختیار ندارد.

دیگر اتفاقات مهم:

- امسال شاهد بازی‌های خوبی در سرویس Games with Gold بودیم و بازی‌هایی چون Sunset Drive، The Wolf Among Us، Super Mega Baseball و Sleeping Dogs برای این سرویس عرضه شدند.

- همچنین، بازی‌های سرویس EA Access نیز توانستند جلب توجه کنند و بازی‌های چون Planets vs. Zombies: Garden Warfare 2، Mirror’s Edge Catalyst و Unravel به صورت رایگان برای مشترکین این سرویس عرضه شدند و بازی‌هایی چون Battlefield 1 و Titanfall 2 به وسیله این سرویس، با تخفیف ویژه و زودتر از موعد در اختیار مشترکین EA Access قرار گرفتند.




- فروش نسخه‌های 500 گیگابایتی کنسول اکس باکس وان با افت شدیدی مواجه شد و دلیل اصلی آن، فضای زیاد مورد نیاز برای نصب بازی‌های دیجیتال است. البته، مایکروسافت، با عرضه کنسول‌های 1 و 2 ترابایتی با قیمت مناسب، این ضرر را جبران کند.

جمع بندی

سال 2016، به اندازه سال 2015 برای کنسول اکس باکس وان که میزبان بازی‌ Halo 5، سیستم Backwards Compatibility و کنترلرهای Elite اکس باکس وان بود، جذاب نبوده است. اما علیرغم مشکلات این کنسول، به نظر می‌رسد که مایکروسافت همچنان در تلاش است تا سیستم خود را بهبود ببخشد. پس از ماه‌ها موفقیت کنسول پلی استیشن 4 در بازار، کنسول اکس باکس وان موفق شد از ماه ژوئیه تا ماه اکتبر، پرفروش‌ترین کنسول در آمریکای شمالی شود. اگر نبرد طرفداران این دو کنسول را کنار بگذاریم، موفقیت اکس باکس وان، برای همه خبر خوبی است زیرا رقابت میان این دو کنسول، باعث پیشرفت آن‌ها می‌شود.




کمپانی مایکروسافت امسال اقدامات مثبت زیادی برداشت. سیستم Play Anywhere جدید نیست، اما بسیار جذاب به نظر می‌رسد و رایگان است. بازی‌های خوبی مانند Forza Horizon 3 و Gears of War 4 برای این کنسول عرضه شدند و بازی‌های سیستم Backwards Compatibility نیز رشد چشمگیری داشتند. پس اگر قصد ندارید که تا عرضه پروژه اسکورپیو صبر کنید، امسال، بهترین سال برای خریدن یک کنسول اکس باکس وان است.

 

برچسب ها: کنسول اکس باکس وان
0 نفر این پست را پسندیده اند. این مطلب را به اشتراک بگذارید:
مطالب مشابه
مشاهده موارد بیشتر
نظر کاربران
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.