مقایسه هدست‌های واقعیت مجازی Meta Quest 2 و Meta Quest 3

مقایسه هدست‌های واقعیت مجازی Meta Quest 2 و Meta Quest 3

مهدی سلیمانی مهدی سلیمانی
7 ماه پیش

هدست واقعیت مجازی Meta Quest 3 بالاخره به بازار عرضه شده و مثل گذشته یک پیشرفت بزرگ و البته گران‌قیمت‌تر نسبت به مدل قبلی، یعنی هدست Meta Quest 2 است.
شاید بتوان هدست Meta Quest 2 را بهترین هدست واقعیت مجازی در سال‌های اخیر دانست و به همین دلیل، مقایسه آن با مدل جدید می‌تواند دید بسیار خوبی از توانایی‌های هدست Meta Quest 3 در اختیارتان قرار دهد. 


برخلاف هدست واقعیت مجازی Meta Quest Pro که چندان برای استفاده کاربران معمولی طراحی نشده بود، به‌نظر می‌رسد که Meta Quest 3 یک قدم رو به جلوی قابل توجه نسبت به Quest 3 است. این دو هدست واقعیت مجازی از لحاظ ظاهری تفاوت چشم‌گیری باهم ندارند، اما هدست Quest 3 با بدنه نازک‌تر و سخت‌افزار بیشتری که در قسمت جلویی دارد کاملا از هدست نسل قبلی قابل تفکیک است.

 

شاید مهم‌ترین تفاوت این دو هدست در قیمت آن‌ها باشد. هدست Meta Quest 3 از قیمت پایه 500 دلاری برای مدل 128 گیگابایتی آغاز می‌شود، اما در طرف دیگر، هدست Meta Quest 2 که در ابتدا با قیمت 400 دلاری عرضه می‌شد، به‌تازگی با کاهش قیمت 100 دلاری مواجه شده و حالا با قیمت پایه 300 دلاری در بازار پیدا می‌شود. به همین دلیل، با وجود پیشرفت‌های قابل توجه هدست Quest 3 نسبت به هدست Quest 2، تفاوت قیمت آن‌ها می‌تواند فاکتور مهمی در انتخاب خریداران باشد.

 

در ادامه، مقایسه کاملی بین هدست‌های واقعیت مجازی Meta Quest 2 و Meta Quest 3 انجام می‌دهیم تا بتوانید با در نظر گرفتن تمام تفاوت‌های آن‌ها، بهترین گزینه‌ برای استفاده شخصی‌تان را انتخاب کنید.

 

مقایسه مشخصات 

قیمت هدست Meta Quest 2 بزرگترین برگ برنده آن محسوب می‌شود. مدل 128 گیگابایتی این هدست با قیمت 299 دلار و مدل 256 گیگابایتی آن با قیمت 349 دلار به بازار عرضه می‌شوند.
هدست Meta Quest 3 هم در دو مدل عرضه می‌شود، اما حتی قیمت پایه آن هم از بالاترین قیمت هدست Meta Quest 2 بالاتر است. مدل 128 گیگابایتی آن با قیمت 499 دلار و مدل 512 گیگابایتی با قیمت 649 دلار عرضه می‌شود.
اگر قیمت محصول نقش کلیدی در انتخابتان ایفا می‌کند، قطعا باید هدست Meta Quest 2 را در نظر داشته باشید. هر دو مدل این هدست هم اکنون با قیمت‌های مذکور در بازار پیدا می‌شوند و مشکلی برای پیدا کردن آن‌ها نخواهید داشت.

 

مطالب مرتبط: ۱۰ بازی که دوست داریم آن‌ها را در حالت VR تجربه کنیم


طراحی

با وجود این‌که قرار بود هدست Meta Quest 3 «دوباره تجسم و طراحی» شده باشد، تفاوت‌های ظاهری آن با هدست Meta Quest 2 اصلا چشم‌گیر نیستند و ممکن است در نگاه اول آن‌ها را اشتباه تشخیص دهید. با این حال، با نگاه دقیق‌تر به این هدست‌ها می‌توان متوجه تفاوت‌های آن‌ها شد.


مهم‌ترین این تفاوت‌ها هم کاهش اندازه هدست Meta Quest 3 نسبت به مدل قبلی است که به ادعای کمپانی Meta، 40 درصد باریک‌تر شده است. این کاهش اندازه هم احتمالا به کمک اپتیک‌های پنکیکی Meta Quest 3 است که با ارائه وضوح تصویر بیشتر در فضای کمتر، فرصت کاهش اندازه هدست واقعیت مجازی را در اختیار این کمپانی قرار می‌دهد.

 

علاوه بر فرم بدنه باریک‌تر، هدست واقعیت مجازی Meta Quest 3 یک جایگاه دوربین جدید هم در قسمت جلویی خود دارد. این جایگاه شامل دو دوربین جلویی چهار مگاپیکسلی RGB و یک تشخیص‌دهنده عمق تصویر بین آن‌هاست که نه‌تنها شرایط را برای دیدن دقیق‌تر محل استفاده از هدست فراهم می‌کند، بلکه به شما اجازه می‌دهد تا محیط اطراف را به‌صورت کاملا رنگی مشاهده کنید.
 

در کنار تغییرات بالا، بند نگهدارنده بالایی هدست هم از حالت صاف قدیمی خارج شده و حالا با شکل Y روی سر قرار می‌گیرد تا محکم قرار گرفتن هدست روی سر را تضمین کند.
علاوه بر این، در هدست Meta Quest 3 دیگر نیازی به تنظیم دستی لنزها برای تنظیم فاصله بین مردمکی (IPD) نیست و می‌توانید با استفاده از یک غلطک روی هدست این کار را به راحتی انجام دهید.
 

 

بلندگوهای هدست Meta Quest 3 هم نسبت به گذشته پیشرفت کرده‌اند و به جای این‌که صدا را به سمت شما بفرستند، به سمت پایین هدایت می‌کنند. به ادعای کمپانی Meta، این بلندگوها 40 درصد از مدل قبلی قدرتمندتر هستند و هنگام استفاده از هدست می‌توان این پیشرفت را به‌ راحتی حس کرد.

 

صفحه نمایش

صفحه نمایش هدست Meta Quest 2 با وضوح تصویر 1832 x 1920 برای هر چشم کمبود خاصی ندارد، اما در سال‌های اخیر هدست‌های جدید با صفحه نمایش باکیفیت‌تر به بازار آمده‌اند که کاملا گوی رقابت را از این هدست دزدیده‌اند. صفحه نمایش 4K OLED هدست واقعیت مجازی PSVR 2 با وضوح 2000 x 2040 پیکسل برای هر چشم به راحتی صفحه نمایش هدست Quest 2 را شکست می‌دهد. با این حال، صفحه نمایش هدست Quest 2 مشخصاتی کاملا یکسان با صفحه نمایش Meta Quest Pro دارد.


البته همان‌طور که انتظار می‌رفت صفحه نمایش هدست Meta Quest 3 یک پیشرفت بزرگ نسبت به مدل قبلی است. این هدست از یک صفحه نمایش LCD با وضوح تصویر 2064 x 2208 پیکسل بر چشم با نرخ تازه‌سازی تصویر 120 هرتز بهره می‌برد. یک پیشرفت قابل توجه نسبت به هدست Quest 2.

اگر صفحه نمایش فاکتور مهمی در خریدتان محسوب می‌شود، بدون شک باید هدست Meta Quest 3 را جدی بگیرید.

 

کنترلر

با ورود کنترلر‌های تاچ پلاس هدست Meta Quest 3، عمر حلقه‌های رهگیر کلاسیک کنترلر هدست Meta Quest 2 به پایان رسید. این کنترلرهای جدید ظاهر شسته رفته‌تر کنترلرهای هدست Quest Pro را دارند، اما در تصمیمی عجیب از دوربین‌ مشابه این کنترلرها استفاده نمی‌کنند و همین موضوع نگرانی‌هایی را درباره توانایی‌ رهگیری کنترلرهای هدست Meta Quest 3 ایجاد کرده است. با این حال، هدست Meta Quest 3 از همان ابتدای کار از رهگیری دست پشتیبانی می‌کند و به همین دلیل، با صرف نظر از بازی‌های واقعیت مجازی، نیاز خاصی به کنترلرها نخواهید داشت.

 

همچنین به‌نظر می‌رسد که سنت استفاده از باتری‌های یک‌بار مصرف در کنترلرهای هدست Quest 3 هم ادامه خواهد داشت. لیست محصول Quest 3 در فروشگاه Best Buy نشان می‌دهد که این هدست به همراه دو باتری AA (یکی برای هر کنترلر) عرضه می‌شود.
 

کمپانی Meta از ویژگی هپتیک TruTouch هم در کنترلرهای Quest 3 استفاده کرده است. این ویژگی، بازخورد هپتیک را به کنترلرهای تاچ پلاس هدست Quest 3 اضافه می‌کند.

 

عملکرد

به‌لطف قدرت پردازشی نسل جدید پردازنده Qualcomm Snapdragon XR2، سرعت عملکرد هدست Quest 3 باید اندکی سریع‌تر از Quest 2 باشد. به ادعای کمپانی Meta، عملکرد گرافیکی این پردازنده بیش از دوبرابر بهتر از نسل قبلی پردازنده گرافیکی Snapdragon در هدست Quest 2 است.
این قدرت پردازشی می‌تواند هنگام استفاده از توانایی‌های واقعیت ترکیبی Quest 3 که به لطف دوربین‌های جلویی رنگی آن ممکن شده‌اند، به‌ کمک هدست واقعیت مجازی بیاید. به این ترتیب، می‌توانید با چیزهایی که به‌صورت واقعیت افزوده در محیط اطرافتان مشاهده می‌کنید تعامل داشته باشید.

 

مطالب مرتبط: آموزش استفاده از گیفت کارت متا کوئست 2


عمر باتری

در حال حاضر، عمر باتری هدست Meta Quest 2 با توجه به میزان فعالیت دستگاه بین دو تا سه ساعت برآورد می‌شود. همچنین، لازم به ذکر است که باتری هدست Quest 2 هنگام بازی کردن سریع‌تر خالی می‌شود.
هدست Meta Quest 3 از لحاظ عملکرد باتری پیشرفتی نسبت به نسل قبلی نکرده است. بنابر اطلاعات منتشر شده توسط کمپانی Meta، عمر باتری هدست Quest 3 تقریبا با هدست Quest 2 برابر خواهد بود. البته، با توجه به پیشرفت‌هایی که این هدست واقعیت مجازی نسبت به نسل قبلی داشته، عمر باتری برابر با نسل قبل به معنی بهبود باتری آن نسبت به  هدست Quest 2 است.

 

بازی‌

اگر قصد بازی کردن با هدست Meta Quest 3 را دارید، به لطف پشتیبانی این هدست از Backwards Compatibility می‌توانید علاوه بر بازی‌هایی که برای هدست Quest 3 معرفی شده، به بیش از 500 بازی‌ واقعیت مجازی هدست Quest 2 هم دسترسی داشته باشید.


در حال حاضر هیچ بازی واقعیت مجازی سراغ نداریم که به‌صورت انحصاری روی هدست Meta Quest 3 اجرا شود و امکان تجربه‌اش روی هدست Quest 2 وجود نداشته باشد، اما انتظار می‌رود که به‌زودی این بازی‌ها هم از راه برسند. ترکیب پردازنده قدرتمندتر Quest 3 با ویژگی‌های واقعیت ترکیبی، راه‌های زیادی برای بهره بردن از توانایی‌های هدست Meta Quest 3 پیش‌روی سازندگان قرار می‌‌دهد که احتمالا در آینده باعث عرضه انحصاری نرم افزارها روی آن خواهد شد.


با این حال، احتمالا تا مدتی بیشتر بازی‌ها برای هر دو هدست منتشر خواهند شد. کمپانی Meta مشخصا هنوز برنامه‌ای برای کنار گذاشتن کامل هدست Meta Quest 2 ندارد و آن را نقطه ورود بسیاری از کاربران به اکوسیستم واقعیت مجازی Meta می‌داند. به‌روزرسانی آینده هدست Quest 2 هم قرار است با بهبود عملکرد چیپ این هدست، عملکرد پردازنده مرکزی را به میزان 26 درصد و سرعت پردازنده گرافیکی را به میزان 19 درصد بهبود دهد. علاوه بر این، در این آپدیت ویژگی‌های دیگری مثل مقیاس پویای وضوح تصویر (Dynamic Resolution Scale) را هم به هدست Quest 2 اضافه می‌کند که نشان می‌دهد کمپانی Meta هنوز هم برنامه‌های زیادی برای هدست Meta Quest 2 دارد.

 

واقعیت ترکیبی

واقعیت ترکیبی بزرگترین تفاوت بین این دو هدست است. Meta Quest 2 اساسا هیچ ویژگی مرتبط با واقعیت ترکیبی ندارد و فقط یک هدست واقعیت مجازی‌ است. این هدست می‌تواند تصویر سیاه و سفید محیط خارجی را (به‌صورت شفاف پشت تصویر) به کاربر نشان دهد، اما این ویژگی بسیار محدود بوده و صرفا برای نشان دادن مکان شما در اتاق است.
از طرف دیگر، Meta Quest 3 کاملا از دوربین‌های جلوی رنگی‌اش بهره می‌برد. دوربین‌ها و سنسور عمق‌سنج این هدست می‌توانند دقیقا محل قرارگیری شما در اتاق را شناسایی کنند. تراکم پیکسی دوربین‌های جلوی این هدست هم 10 برابر تراکم پیکسل دوربین‌های سیاه و سفید هدست Quest 2 است.

کمپانی Meta هنوز چشم‌انداز کامل آینده خود برای بهره بردن از توانایی‌های واقعیت ترکیبی هدست Meta Quest 3 را مشخص نکرده، اما در ویدیو معرفی و رویداد Meta Connect 2023 بخش‌هایی از نحوه عملکرد احتمالی واقعیت ترکیبی آن را مشاهده کردیم. برای مثال، در بخشی از ویدیو رونمایی، کاربر Quest 3 را هنگام تجربه بازی Demeo می‌بینیم که به‌جای تجربه این بازی روی یک میز مجازی، با واقعیت ترکیبی آن را روی میز واقعی اتاق خود تجربه می‌کند.

 

کدام یک مناسب شماست؟

خوشبختانه به‌نظر می‌رسد که کمپانی Meta قصد دارد تا هدست Meta Quest 2 را همچنان به‌عنوان یکی از محصولات اصلی واقعیت مجازی خود در بازار نگه دارد. با کاهش قیمت چشم‌گیر، پشتیبانی نرم افزاری و بهبود عملکرد فنی، سرمایه‌گذاری روی هدست Quest 2 قطعا اشتباه نیست. با این حال، شکی وجود ندارد که در نهایت این هدست از برنامه‌های کمپانی Meta خارج می‌شود و جای خود را به Quest 3 خواهد داد. البته چنین اتفاقی به زودی رخ نمی‌دهد.

 

اگر به‌دنبال تجربه‌ای بین واقعیت مجازی و دنیای واقعی هستید، هدست Meta Quest 3 انتخاب منطقی‌تری به‌نظر می‌رسد. شاید قیمت پایه 499 دلاری آن در هنگام عرضه چندان منطقی به‌نظر نرسد، اما اگر توسعه دهندگان شروع به توسعه نرم‌افزار و بازی‌های انحصاری برای آن کنند و از ویژگی‌های واقعیت ترکیبی این هدست نهایت استفاده را ببرند، هدست Quest 3 می‌تواند به بهترین هدست واقعیت مجازی برای بسیاری از کاربران تبدیل شود.
 

برچسب ها: Meta Quest 3, Meta Quest 2
0 نفر این پست را پسندیده اند. این مطلب را به اشتراک بگذارید:
مطالب مشابه
مشاهده موارد بیشتر
محصولات مرتبط
نظر کاربران
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.